Zdravlje
0

Država nagrađuje liječene ovisnike

Sarajevo-x.com
Ovisnicima o heroinu koji se 'skinu' sa droge ponuđeno je 200 funti (oko 600 KM) nagrade, piše britanski Daily Mail.

Svaki od njih će dobiti vaučer u ovom iznosu za koji mogu kupiti različite stvari kao što je odjeća, bicikl i drugo. Moći će se snabdjeti u prodavnicama hrane, zatim nabaviti autobuske karte i platiti račune za električnu energiju i gas.

Na početku programa oko 1.000 ovisnika će dobiti šansu da učestvuje i da u toku šest mjeseci koristi ovaj vid nagrade. Ako se program pokaže uspješnim, njime će biti obuhvaćeno do 50.000 ovisnika širom Velike Britanije.

Ministrica zdravstva Dawn Primarolo je izjavila: "Ovim pokušajem ćemo istražiti jesu li ovisnici o drogama dovoljno hrabri u nastojanju da se vrate normalnom životu i ostanu 'čisti'. Pokušat ćemo to primijeniti širom zemlje."

Ovakva ideja, međutim, nije svuda naišla na odobravanje. Neki se ne slažu s tim da se ovisnicima plaća sredstvima poreskih obveznika.

"Zašto bi poreski obveznici plaćali za nagrađivanje ovisnika kad već postoji velika budžetska izdvajanja za rehabilitaciju ovih osoba?" pita se Mark Wallace, direktor udruženja poreskih obveznika i dodaje: "Niko ne dobija nagradu ni zato što nije postao ovisnik."