WHO
0

Dodatnim oporezivanjem brze hrane suzbiti pretilost

FENA
Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) su predložili niz koraka namijenjenih smanjenju broja pretilih osoba u svijetu, prenose mediji.

Mjere poput dodatnog oporezivanja tzv. brze hrane, ograničavanja reklamiranja hrane povezane s pretilošću te jasnijeg označavanja namirnica s velikim brojem kalorija bi stajale manje od jednog dolara po stanovniku, a učinak bi bio najsnažniji u zemljama poput Indije i Kine.

U tim i sličnim zemljama koje se ubrzano razvijaju dolazi do snažnog povećanja broja pretilih osoba zbog povećane dostupnosti tzv. zapadnjačke prehrane, pišu mediji.

U kombinaciji sa sve većim brojem tjelesno neaktivnih osoba zbog toga se zemlje u razvoju u vezi s učestalošću pretilosti postepeno izjednačavaju s razvijenim zemljama.

Procjenjuje se kako u razvijenim zemljama polovina populacije ima preveliku tjelesnu masu, a svaka šesta osoba je pretila.

Postizanje ušteda u zdravstvenim sistemima zemalja u razvoju zbog smanjenja broja pretilih osoba bi omogućilo povrat uloženih sredstava u roku od 15 godina, smatraju stručnjaci.