Zdravlje
30

Dječak iz Brazila ima pet godina, a težak je čak 79 kilograma

Klix.ba
Skoro da ne postoji medij koji nije pisao o petogodišnjem dječaku Misaelu Caldognouu Abreuiu. Pažnju je privukao svojom kilažom.

Od malih nogu Misael ima mnogo više kilograma nego što bi trebalo. Sada ima pet godina i 79 kilograma, što je tri puta veća težina od normalne za njegovu dob.

Prije nego počnete osuđivati njegove roditelje, trebate znati da Misael pati od poremećaja zbog kojeg ne može prestati jesti. Zbog svoje težine često prestane disati dok spava, zbog čega su njegovi roditelji u stalnom strahu da se možda jednog jutra neće probuditi.

"Sve mu je teško jer je on beba koja ima težinu odraslog čovjeka. Njegovo srce se guši i radi pod velikim pritiskom. Ako ne dobije potrebno liječenje, velike su šanse da će preminuti", rekao je njegov otac Manoel Abreu.

Misale je rođen u Espirtu Santu u Brazilu i imao je 2,6 kilograma, ali se odmah počeo debljati. Ljekari vjeruju kako dječak pati od Prader-Willi sindroma, genetskog stanja zbog kojeg nikada nema osjećaj sitosti.

Roditelji se bore za svog sina. S njim šetaju dnevno 40 minuta i rade sve kako bi ga spasili.

"Čak i kada sam ga dojila dobijao je više kilograma u odnosu na drugu djecu. Kada je napunio 1,5 godinu počela sam se brinuti. Dobijao je tri kilograma mjesečno i postao je veoma težak. Situacija je komplikovana i znamo da bismo ga mogli izgubiti bilo kojeg trena. Nekada kada spava posmatram ga da vidim diše li. Plačem često jer mu želim pomoći, ali i ponosna sam jer je on borac. Živim za svog sina", rekla je majka Josiane de Jesus Caldogno Abreu.

Misael svaka tri mjeseca ide u posjetu ljekaru koji pokušava kontrolisati njegovo stanje, ali lijek za ovaj sindrom ne postoji. Preporučili su im da tretman potraže van granica Brazila.