Zdravlje
0

Dim cigareta povećava rizik od malignih oboljenja

Sarajevo-x.com
Izlaganje dimu cigareta loše utječe na imunološki sistem i povećava rizik od raka, smrti ćelija i metaboličkih disfunkcija. Novo istraživanje otkriva da dim cigarete utječe na prenošenje genetskog materijala u ćelijama.

Genska ekspresija je važan proces u kojem genetske informacije mijenjaju strukturu ćelije i definišu njenu funkciju. Istraživači Southwest Foundation for Biomedical Research (SFBR) otkrili su vezu između specifičnih šablona genskih ekspresija od 323 gena smještena u bijelim krvnim zrncima. Anketa je obuhvatila 1.240 ljudi od kojih su 297 pušači, piše magazin Health Day.

"Naši rezultati pokazuju da dim cigarete utiče ne samo na gene pojedinačno nego čitave mreže genskih interakcija", izjavio je vođa istraživanja Jac Charlesworth. "Utjecaj dima cigarete na naše gene je zastrašujući".

Charlesworth trenutno radi slično istraživanje na Menzies Research Institutu Tasmanijskog univerziteta u Australiji.

Autori su naglasili da je istraživanje koje je sufinansirao američki Nacionalni institut za zdravlje najveća studija provedena do danas koja istražuje utjecaj pušenja na genetičku ekspresiju.

"Vrlo je moguće da efekat pušenja ima puno veći efekat na biosintezu RNA nego što smo mislili", dodaje Charlesworth, "posebno ako uzmemo u obzir povećan rizik širokog spektra malignih oboljenja koja se javljaju kao rezultat izlaganju duhanskom dimu."