Zdravlje
0

Deseta jubilarna konferencija Udruženja gastroenterologa i hepatologa BiH

Klix.ba
U Sarajevu će se od 03. do 04. aprila 2014. godine, pod pokroviteljstvom Evropskog društva za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE) održati Deseta jubilarna konferencija Udruženja gastroenterologa i hepatologa BiH sa međunarodnim učešćem i Godišnji sastanak Endoskopskih medicinskih sestara i tehničara.

“Cilj već tradicionalnog godišnjeg sastanka gastroenterologa je oduvijek bio promicanje gastroenterohepatologije u Bosni i Hercegovini i regiji. Ove godine, kada slavimo 10. godina jubilarnog i uspješnog poslovanja, uspjeli smo, slijedeći tradiciju izvrsnosti i inovativnosti, ostvariti zadate ciljeve da u BiH postoji događaj koji je postao vodeći događaj u ovom dijelu Evrope, a to je Sarajevska Konferencija gastroenterologa i hepatologa.

S obzirom da smo u proteklih nekoliko godina zadržali isti uspješni format ove konferencije koji se ogledao u mješavini predavanja i radionica, sa demonstracijama iz oblasti endoskopske tehnike uživo i satelitskim simpozijima za ljekare i medicinske sestre, sa sigurnošću možemo reći da su se ulaganja u promociju razvoja znanstvene misli, kao načina promišljanja budućnosti naše zemlje, rezultirali kvalitetnijom primjenom stečenog znanja u svakodnevnoj praksi i adekvatnijem liječenju pacijenata”, izjavio je predsjednik Organizacionog odbora Konferencije gastroeneterologa i hepatologa BIH, doc.dr.Nenad Vanis.

Ovogodišnja, jubilarna Sarajevska konferencija Gastroenterologa je u potpunosti u znaku broja 10.

10 glavnih tema u okviru 10. Jubilarne konferencije biti će predstavljenje na mnogobrojnim radionicama i predavanjima. Teme su: Kvalitet endoskopije (tehnike, oprema, trening), Oboljenja kao posljedica promjene želučane kiseline (Helicobacter pylori), Terapeutska endoskopija, Terapeutski ERCP (Endoskopski retrogradni Cholangiopancreatogram), Ishrana u gastroenterologiji, Terapeutski endoskopski ultrazvuk, Sindrom prenadraženog crijeva, Upalne bolesti crijeva, Kronični hepatitis i Gastrointestinalna onkologija.

Organizatori Desete godišnje konferencije gastroenterologije su Klinika za gastroenterologiju UKC Sarajevo, Udruženje gastroenterologa u BIH, Udruženje za kliničku prehranu u BIH i Udruženje endoskopskih medicinskih sestara i tehničara u BIH, a konferencija se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE).

Asocijacija Gastroenterologa i Hepatologa BiH ima oko 150 članova, a osim gastroenterologa bilježi aktivne članove iz drugih oblasti medicinskih nauka: hirurge, radiologe, patologe i ostalo medicinsko osoblje. Asocijacija ima jedan cilj i samo jedan cilj, a to je promicanje i razvoj gastroenterologije i hepatologije, tako što će osigurati

svjetliju budućnost za one zbog kojih se ovaj posao obavlja - naše pacijente!

Udruga ima za cilj ponuditi smjernice za najbolju kliničku praksu u postupcima endoskopije, hepatologije, onkologije i prehrane. Krajnji cilj je da sve poduzete aktivnosti doprinesu promicanju Bosne i Hercegovine kao zemlje poznate po visokokvalitetnoj gastroenterohepatologiji.