Zdravlje
0

Depresija udvostručava rizik od demencije

Sarajevo-x.com
Naučnici tvrde da depresija udvostručuje rizik od nastajanja demencije (senilnosti) u kasnijem životnom stadiju. Poznato je da ova dva stanja koegzistiraju, ali je pitanje da li jedan vodi ka drugom.

Dva istraživanja objavljena u američkom magazinu "Neurology" kažu da depresija uistinu potiče demenciju, ali razlog nije poznat. Naučnici tvrde da stres ima veze sa demencijom, ali nije njen direktni uzrok. Potrebno je još istraživanja koje bi objasnila vezu između ova dva stanja. Oni vjeruju da treba uzeti u razmatranje i faktore kao što su način života, dijeta, vrijeme provedeno u društvu i slično.

"Upala moždanog tkiva koja se pojavi kada je osoba depresivna kao i određeni proteini pronađeni u mozgu doprinose razvoju demencije", rekla je dr. Jane Saczynski sa Univerziteta u Massachusettsu.

Njeno istraživanje je obuhvatilo 949 osoba tokom 17 godina i pokazalo je da depresija često vodi do razvoja demencije.

Do kraja istraživanja 164 osobe su oboljele od demencije.

Drugo istraživanje je obuhvatilo 1.239 osoba u kojem su anlizirana depresivna iskustva i rizik od razvoja demencije. Što je više depresivnih iskustava osoba doživjela, to je veći rizik razvoja demencije. Dvije ili više depresivnih situacija udvostručuju rizik.

"Poznato je da je depresija uobičajena u ranoj fazi demencije. Ove studije pokazuju da je depresija u ranom životnom dobu značajan faktor koji uzrokuje demenciju", rekao je profesor Clive Ballard iz "Udruženja oboljelih od Alzhajmerove bolesti", te se složio da je potrebno još istraživanja koja bi objasnila zašto postoji jaka veza između depresije i demencije, piše BBC.