Spas je u zdravom životu
0

Čuvajte zube i oči i smanjite rizik od Alzhajmerove bolesti

Sarajevo-x.com
Redovni pregledi kod zubara i oftamologa, kao i prevencija prehlada, značajno smanjuju rizik od obolijevanja od Alzhajmerove bolesti.

Naučnici tvrde da redovni pregledi, čuvanje zdravlja i aktivnost smanjuju rizik od demencije i sličnih stanja do kojih bi moglo doći u kasnijem stadiju života. Oni su identificirali niz bolesti i bolnih stanja koja povećavaju rizik, a to su artritis, slab vid, slomljene kosti i loši zubi, piše Daily Mail.

Ukoliko osoba pati od jednog od ovih stanja, rizik je neznatno veći, ali ukoliko se radi o kombinaciji ovih stanja, rizik od razvoja Alzhajmerove bolesti je dvostruko veći nego inače. Kanadski naučnici su proučavali kako problemi sa vidom, sluhom, prehladama, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i lošim zubima utiču na povećanje šansi za razvoj Alzhajmerove bolesti i sličnih, povezanih stanja. Oni tvrde da normalna, zdrava osoba ima 18 posto šansi da oboli od ove bolesti u nekom periodu svog života. Ovaj rizik se povećava za 3,2 posto za svaku novu bolest od koje oboli. Otkrića su objavljena u časopisu Neurology. Ovo su novi dokazi da zdrav način života može spriječiti demenciju.

Prethodna istraživanja su pokazala da visok nivo holesterola, problemi sa srcem, gojaznost i konzumiranje cigareta značajno povećavaju rizik. Naučnici vjeruju da demencija može biti uzrokovana lošom cirkulacijom u mozgu što dovodi do oštećivanja krvnih sudova i ćelija.

Eksperti kažu da uprkos tome što artritis, loš vid i sluh povećavaju rizik, redovni pregledi i odlazak stomatologu ipak mogu smanjiti šanse za obolijevanje od demencije.

"Ljudi koji su u slabijoj formi i koji se manje kreću, u većoj su opasnosti od obolijevanja od demencije. Veoma je važno održavati fizičku spremu i dobro zdravlje", rekla je dr. Marie Jackson.

"Opširno istraživanje je donijelo mnogo intrigantnih i neočekivanih rezultata. Bit će zanimljivo vidjeti da li će nova istraživanja pokazati isto. Prerano je zaključivati da li pomenuti zdravstveni problemi zaista povećavaju rizik od demencije, ali je zasigurno koristan savjet da učinimo sve što je moguće kako bi čuvali svoje zdravlje", izjavila je Rebecca Wood iz britanskog Centra za istraživanje Alzhajmerove bolesti.