Desetogodišnje istraživanje
0

Crveno meso povećava rizik od rane smrti

Sarajevo-x.com
Naučnici su dokazali da crveno meso i njegove prerađevine općenito povećavaju rizik od mnogih bolesti, te samim time i smrtnost, stoji u novom istraživanju.

Ukoliko deset godina redovno konzumirate crveno meso rizik od smrti te obolijevanja od različitih bolesti mnogo je veći nego kod ljudi koji su u istom periodu jeli bijelo meso ili nisu uopšte konzumirali meso.

Autori istraživanja, ljekari i stručnjaci sa američkog National Cancer Instituta otkrili su da su oni ljudi koji su jeli crveno meso i mesne prerađevine imali veći rizik od prerane smrti, posebno smrti od raka i i srčanog udara.

Ovo istraživanje izvršeno je na analizi prehrambenih navika više od 500.000 ljudi, a objavljeno je u magazinu Archives of Internal Medicine.

Sabiranjem konačnih rezultata, ljekari su ustanovili da bi se preuranjena smrt 11 posto muškaraca i 16 posto žena mogla izbjeći ako bi ti ljudi smanjili unos crvenog mesa.

Crveno meso bogato je zasićenim mastima, a potrebno mu je i duže vrijeme pripreme prilikom čega u mesu nastaju još neke štetne supstance (prženje, meso sa žara) što je posebno štetno za zdravlje srca i krvotoka. Konzumiranje procesuiranog crvenog mesa tj. suhomesnatih proizvoda, salama, pašteta i sličnih prerađevina posebno šteti zdravlju zbog inudstrijskih aditiva koji se dodaju takvim proizvodima.

No, isto tako naučnici ističu da je dnevna količina od 30 grama mesa preporučljiva zbog proteina koji su neophodni ljudskom organizmu.

'Odgovarajuća porcija crvenog mesa je zdrava za organizam, ali zadnjih godina u svijetu je zabilježen porast osoba koje se sve češće odlučuju za porciju povrća ili ribe što je iznenađujuće pozitivno', dodao je dr. Mark Wahlqvist.