Idealiziraju ljubav i seks
0

Čitanje ljubavnih romana je opasno

Sarajevo-x.com
Generacije žena odrastaju uz romantične romane nesvjesne da oni negativno utječu na njihove veze i psihu.

Kako tvrdi naučnica Susan Quilliam iz Velike Britanije, ovaj žanr idealizira ljubav i seks i čitaocima nudi lažna očekivanja. Zbog toga, iako ljubavni romani znaju biti zanimljivi i ugodni, oni ohrabruju žene da se prepuštaju nesigurnom seksu i povećavaju rizik od neželjenih trudnoća.

Quilliam je napala romane koji propagiraju takvu tematiku, odnosno ženske likove čiju strast probudi muškarac, a koje nisu u stanju da same kontrolišu svoje strasti.

"Veliki broj problema koje slušamo u klinikama nastali su pod utjecajem ljubavnih romana", objašnjava autorica nagrađivane knjige "Novo zadovoljstvo seksa".

Ona se zalaže za realističnije viđenje svijeta i naglašava kako romansa može biti divna osnova za roman, ali ne i dovoljno snažno uporište za vezu koja će trajati cijeli život.

Najviše je, pak, brinu teme o seksu jer, kako kaže, zdravstveni radnici vole kondome, a pisci ljubavnih romana i producenti ih ne vole.

Njeno istraživanje je pokazalo da u samo jednom od deset romana likovi koriste zaštitu pri seksualnom odnosu, prenosi Daily Mail.

"Ne ukazujem na to da su svi ljubavni romani obmanjujući, loši ili čak zli", dodaje Quilliam. "Ali ako čitaoci počnu vjerovati u takve priče, onda su u nevolji i tu nevolju prenose u naša savjetovališta. Ponekad je najdivnija i najpametnija stvar koju možemo uraditi za svoje pacijente da ih ohrabrimo da ostave takve knjige po strani i pozabave se realnošću."