Međunarodno istraživanje
1

Cigarete ubijaju ali nemojte to reći pušačima

Sarajevo-x.com
Studija grupe psihologa iz SAD-a, Švicarske i Njemačke objavljena u žurnalu Experimental Social Psyhology pokazala je da upozorenja na kojima je naglašeno da cigarete ubijaju, nemaju toliki efekat na pušače kao što se do sada mislilo.

Istaživanje koje je obuhvatilo 39 studenata psihologije i pušača, u dobi od 17 do 42 godina, otkriva da upozorenja kao što su „pušenje vas čini neprivlačnim“ ili „pušenje čini vama i ljudima oko vas veliku štetu“ imaju veći efekat na pušače, nego poruke koje direktno navode na smrt uzrokovanu duhanom.

Ovo se pokazalo posebno tačnim u slučajevima gdje ljudi puše kako bi izgradili samopoštovanje, kao što je slučaj s mlađim osobama koje konzumiraju cigarete kako bi se uklopili u sredinu i bili cool.

„S jedne strane imamo upozorenja o smrti na paklici cigareta koja se po našem istraživanju nisu pokazala efikasnim i koja su čak su povećavala želju za novom cigaretom kod konzumenata. Dok s druge strane efikasnijim su se pokazale poruke koje govore o gubitku privlačnosti usljed pušenja jer one atakuju na čovjekovo samopoštovanje koje mnogi pokušavaju da izgrade uz pomoć cigareta“, tvrde naučnici a prenosi Stuff.com