Zdravlje
11

Broj mladeža "predviđa" rizik od raka kože

Klix.ba
Osobi koja ima više od 11 mladeža na jednoj ruci prijeti veća opasnost od prosječne da oboli od raka kože ili melanoma, pokazala su najnovija istraživanja.

Brojanje mladeža na desnoj ruci je dobar indikator ukupnog broja mladeža na tijelu. Više od ukupno 100 mladeža na tijelu je znak da osoba ima peterostruko veći rizik da oboli od raka kože. Istraživanje je objavljeno u Velikoj Britaniji, a prikupljeni su podaci oko 3.000 blizanaca u Velikoj Britaniji.

Melanom je tip raka kože od kojeg samo u Velikoj Britaniji boluje 13.000 ljudi. Nastaje od abnormalnih mladeža, tako da je rizik od melanoma povezan s brojem mladeža koje osoba ima.

Istraživači s King's koledža u Londonu su proučavali veliki broj blizanaca tokom osmogodišnjeg perioda te su prikupljali podatke o tipu kože i mladežima.

Tvrdnja je testirana na manjoj grupi od 400 žena i muškaraca s melanomom i ispostavila se tačnom.

Žene koje imaju više od sedam mladeža na desnoj ruci imaju devet puta veći rizik da obole od raka kože. One također na cijelom tijelu imaju više od 50 mladeža.

One koje imaju više od 11 mladeža na desnoj ruci imaju više od 100 mladeža na cijelom tijelu, što znači još veći rizik od melanoma.