Zdravlje
0

Bijes nas zaista može ubiti

Sarajevo-x.com
Jake emocije kao što je bijes mogu biti veoma opasne za naše zdravlje, pa čak i smrtonosne kod osjetljivih osoba, rezultati su novog istraživanja američkih naučnika.

Prethodne studije su pokazale da zemljotresi, ratovi, pa čak i banalnosti poput izgubljene utakmice omiljenog tima mogu povećati smrtnost od srčanog udara.

Doktorica Rachel Lampert sa Univerziteta Yale iz Connecticutu s kolegama je provela istraživanje nad 62 pacijenta sa srčanim oboljenjima i defibrilatorima ili uređajima koji detektuju neodgovarajući srčani ritam i pružaju električne škove kako bi se ponovo uspostavio normalan otkucaj srca.

Podijeljeni u grupe, dobili su pitanja kojima su oživljena njihova sjećanja na periode kad su bili bijesni. Utvrđeno je da bijes zaista prouzrokuje nestabilne otkucaje srca.

U magazinu Journal of the American College of Cardiology objavljeno je kako je tim ispitanika praćen i u naredne tri godine kako bi se utvrdilo ko od njih ima srčane probleme i treba pomoć.

Utvrđeno je da bijes može biti smrtonosan, a posebno za pojedince koji su ranije imali neke probleme sa aritmijom. Trenutno se radi na utvrđivanju mjera za suzbijanje bijesa.

U SAD-u svake godine od srčanih bolesti umre preko 400.000 ljudi, a ova oboljenja su najveći uzročnik smrti i u FBiH, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.