Zdravlje
0

Bebe prenijele HIV virus na mame

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nedugo prije Dilfuza Mustafakulova bila je uzorna supruga, majka i učiteljica. Sad je HIV pozitivna i izgubila je muža i posao. Njen sin je bio jedno od 72 djece zaražene ovim virusom u dvije bolnice u Kirgistanu. Virus je prenijet dojenjem na 60 majki.

Ovaj skandal je doveo do optužbi 14 medicinskih radnika za nemar, a istraga je pokazala da su djeca zaražena nečistom krvi i prljavim iglama.

Iako su slučajevi prenošenja HIV-a dojenjem rijetki, ipak su mogući, posebno ako beba ima ranice na ustima, a majka oštećene bradavice, prenosi AP. Mustafakulova, čiji sin sad ima sedam mjeseci, kaže da su njene bradavice bile ispucale i krvave.

Sad nakon što je suprug napustio, a rodbina je izbjegava, Dilfuza je prinuđena da se bori za život sebe i svog djeteta, uz malu pomoć vlade.

Otkako su prvi ovakvi slučajevi otkriveni u ljeto 2006, na stotine djece i njihovih roditelja obavili su testiranje u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Oko 1.600 ljudi inficirano je HIV-om u centralnoj Aziji koja broji oko pet miliona stanovnika. To je 15 puta više zaraženih nego što je to bilo 2002. Stručnjaci za AIDS ističu da je većina ovih slučajeva prouzrokovana intravenoznim ubrizgavanjem droga.

Zaražena djeca dobijaju besplatne terapije, ali ne i njihove majke. Erkin Bakiyev iz Nacionalnog AIDS centra ističe kako žene nemaju pravo na besplatan tretman u ranom stadiju infekcije, kao što je slučaj sa Mustafakulovom. A majke same nemaju novca da kupe potrebne lijekove.

"Ove žene imaju velikih finansijskih problema. Nemaju u mogućnosti da dobiju posao i da obezbjede pristojnu prehranu sebi i svojoj djeci," kaže Fatima Koshokova iz nevladine organizacije Rainbow koja pomaže Mustafakulovoj i drugim zaraženim majkama.

U junu prošle godine Dilfuzin sin se razbolio pa je bila primorana da ga vodi po bolnicama ne bi li dobio odgovarajuću terapiju. Nakon više od mjesec dana u bolnici, još uvijek mu nije bilo bolje, a i ona se osjećala sve lošije. Onda su ih testirali i utvrdili da su oboje HIV pozitivni. Njen muž i dva starija sina od 6 i 12 godina nisu bili zaraženi.

Muž je zatim napustio otišavši u Rusiju da radi, a nije bila dobrodošla ni u domovima njegove rodbine. Zato se sa djecom preselila u dom svojih roditelja. Prodala je svu svoju imovinu i mali komad zemlje da bi platila lječničke terapije za svog sina.

"Nemam vjere u budućnost," rekla je ova mršava iscrpljena žena. "Šta će biti s mojim sinovima?"

Njenu sudbinu dijeli njena komšinica Zarifa Shamshiyeva. Njena kćerka i ona testirane su u novembru 2006. i obje su HIV pozitivne. Muž je i nju napustio, iako povremeno pošalje nešto novca za hranu. Krila je svoju bolest od komšiluka pa čak i od svoje dvije kćerke tinejdžerke. Starija ima 16 godina i spremna je za udaju.

"Kako da nađe dobrog muža ako se sazna za moju dijagnozu?" pita ova 34-ogodišnja žena. Kaže da joj je doktor rekao: "Ti si jaka. Živjet ćeš koliko bog bude htio."

Nijedna od ovih žena ne može dobiti socijalnu skrb pošto su obje zakonski još u braku, iako ne žive sa svojim muževima.