Važan savjet
52

Ako želite smanjiti rizik od raka, svakodnevno jedite ovo povrće

N. C.
Hrana koju konzumiramo igra veliku ulogu u našem zdravlju. Pridržavanje određene dijete može povećati ili smanjiti rizik od nekih stanja.

Dr. Poonam Desai je otkrila jednu namirnicu koja pruža zaštitu zdravlja. Ona je povrće koje se nalazi u većini kuhinja, prepuno je kvercetina, koji su studije povezale s nižim rizikom od raka i bolesti srca.

"Ja sam ljekarka i redovito jedem luk. On sadrži nešto što se zove kvercetin, što mu daje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva", navode.

Naime, antioksidansi u kvercetinu mogu ukloniti štetne hemikalije koje se nazivaju slobodni radikali iz našeg tijela. Oni mogu oštetiti stanične membrane, zabrljati s DNK i ubiti stanice. Također, mogu pomoći smanjiti otekline, ubiti stanice raka, kontrolirati šećer u krvi i pomoći u zaustavljanju bolesti srca.

"Kvercetin može usporiti napredovanje raka kroz različite mehanizme, uključujući smanjenje mutiranih proteina p53, zaustavljanje u fazi G1, inhibiciju tirozin kinaze te smanjenje preživljavanja stanice, proteinske proliferacije i antiapoptotskih proteina. Koncept kvercetina kao spoja koji djeluje protiv raka podržan je i raznim studijama", navodi.

Kvercetin ima istaknutu medicinsku vrijednost u kardiovaskularnim bolestima, kao što su antioksidacija, smanjenje fibroze miokarda, poboljšanje ventrikularnog preoblikovanja i srčane funkcije, zaštita vaskularnog endotela, zatajenje srca, sprječavanje reperfuzijske ozljede ishemije i reguliranje krvnog pritiska.