lifestyle
61

Zašto je LGBT osobama potrebna Povorka ponosa, a heteroseksualcima nije?

Klix.ba
Sarajevski otvoreni centar napravio je video u kojem je objašnjena historija Povorke ponosa, ali i odgovoreno na jedno od najčešćih pitanja - zašto je LGBT osobama potrebna Povorka ponosa, a heteroseksualcima nije, te šta je to što ona zapravo predstavlja.

Povorka ponosa, često nazivana gej prajd ili gej paradom, je javno okupljanje LGBT osoba, aktivista, boraca za ljudska prava, kao i svih drugih koji žele da podrže borbu LGBT osoba za jednakost u svim sferama društva, i poštivanje osnovnih ljudskih prava.

Tako posmatrano, povorka ponosa nije ništa drugo nego korištenje prava na slobodu izražavanja i prava na udruživanje i javno okupljanje, podsjećaju iz Sarajevskog otvorenog centra.

U video koji su njihovi aktivisti napravili, još jednom nastoje ukazati na važnost Parade u njenom simboličkom smislu osvajanja javnog prostora, odgovarajući na jedno od najčešćih pitanja i kritika - "Zašto vam treba parada, zašto ona ne treba heteroseksualcima?"

"Pravo na okupljanje je zagarantovano svima, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, ali straight osobe nisu diskriminirane i ne trpe nasilje i socijalnu isključenost zbog svoje heteroseksualne orijentacije. Niko ih neće kazniti nasiljem ili diskriminacijom zbog izbora partnera ili partnerice. Stoga, nije se ni javila potreba za iskazivanjem takvog vida protestnog skupa", pojašnjavaju iz SOC-a.

Pogledajte video.