lifestyle
40

Više ljudi godišnje strada pri pravljenju selfija nego od napada ajkule

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U 2015. godini zbog selfija smrtno je stradalo 12 ljudi. Poređenja radi, u istom periodu registrovano je osam slučajeva smrti uzrokovanih napadom ajkule.

Naime, zbog selfija 66-godišnji japanski turista Hideto Ueda je umro, a njegov saputnik povrijeđen prilikom pada niz stepenice ispred slavne građevine Taj Mahal.

Ovakvi smrtni slučajevi su podsjetnik za sve putnike da se više fokusiraju na istraživanje okoline, a ne na telefone.

Četiri smrtna slučaja u toku pravljenja selfija registrovana u ovoj godini dogodila su se usljed pada, kao i kod japanskog turiste. Naredni najčešći uzrok smrti pri pravljenju selfija su povrede nastale od udara voza.

Nije poznato je li broj smrtnih slučajeva za vrijeme pravljenja selfija u porastu, ali je sve više turista koji čine svakakve ludosti kako bi napravili nezaboravne fotografije. Neki su parkovi zatvoreni jer su se posjetitelji pokušavali uslikati sa medvjedima. Strogo je zabranjeno praviti selfie dok traje trka bikova.

Upravo zbog pojedinaca koji ne poznaju granice u potrazi za sjajnim autoportretima, uprave mnogih znamenitosti su počele braniti selfije i korištenje štapova za selfie.

U julu je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo brošuru sa upozorenjima kako dobri selfiji mogu koštati života.