Ljubav i veze
19

Znate li koja je najvažnija stvar kad je u pitanju seks u dugim vezama?

Klix.ba
Seks je izuzetno bitan segment svake veze, a ukoliko svog partnera/icu želite zadržati zadovoljnim na duže staze, onda je potrebno da obratite pažnju na jednu stvar.

U seksu možete željeti mnoge stvari, ali definitivno ne želite biti sebični, budući da vam se to na duže staze i neće isplatiti, poruka je jedne američke studije objavljene u žurnalu Social Psychological and Personality Science.

Istraživači su se u jednoj studiji fokusirali na to koliko su ljudi spremni izaći ususret partnernovim seksualnim potrebama, pogotovo kad su u pitanju duže veze.

Kod osoba koje su bile spremnije "izaći ususret" partnerovim potrebama, zabilježeno je veće zadovoljstvo seksualnim životom i vezom u cjelini.

"Postoji mnogo istraživanja koja navode kako činjenje dobrog za druge i stavljanje tuđih potreba ispred naših dovodi do zadovoljstva, i to ne samo kad je u pitanju seksualnost", kaže voditeljica studije Amy Muise sa obrazovne ustanove University of Toronto.

Ona dodaje kako je obraćanje pažnje na partnerove potrebe odličan način za povećavanje samopouzdanja i jačanje kvalitete veze generalno.

Dr. Muise dodaje kako ugađanje partneru pak nikad ne treba biti jednosmjerno, pa je i ovdje potrebno napraviti kompromis i dogovoriti se sa svojim partnerom/icom oko ispunjavanja želja i potreba s obje strane.