Ljubav i veze
1

Zajedničkom čašom pića do uspjeha u vezi

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Uprkos tome što mnogi stručnjaci smatraju kako su ljubaznost, razumijevanje i strpljenje metode koje vode do uspjeha u vezi, novo istraživanje ipak je pokazalo da tu spada i konzumiranje alkohola.

U studiji koja je objavljena u časopisu The Journals of Gerontology Series B: Psychological Series piše da parovi koji zajedno pijul imaju kvalitetniji odnos u vezi te da se rezultati posebno odnose na žene.

Istraživanje je pokazalo da su parovi u dobi od 50 godina imali bolje brakove ako su zajedno pili ili ako su se suzdržavali od konzumiranja alkohola. Rezultati do kojih se došli govore i da je mnogo više nezadovoljstva u braku ako samo jedna osoba konzumira alkohol.

U istraživanju su učestvovale 4.864 oženjene osobe, a ispitivači su ih između ostalog pitali koliko puta sedmično su pili i da li svog partnera smatraju iritantnim, kritičnim ili previše zahtjevnim. Ono što je posebno važno istaknuti jeste da su u istraživanju učestvovali parovi koji su u prosjeku bili zajedno 33 godine.

Na drugoj strani, ovo istraživanje pokazalo je da je oko 20 posto muškaraca i šest posto žena imalo problema sa alkoholom, što je posebno zabrinjavajuće.