Ljubav i veze
2

Veza osuđena na propast: Znakovi da jednostavno ne biste trebali biti skupa

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kad veza završi, najlakše je upirati prstom u drugoga i rješavati se svog dijela krivnje. Druga osoba nije znala da sluša, bila je neosjetljiva, neodgovorna... i sve one druge stvari koje govorimo kad smo povrijeđeni.

I iako, kad se sve završi, imamo tendenciju da krivimo drugu osobu, često je razlog za raskid veze upravo nekompatibilnost dvije osobe. Stoga je biti svjestan istine o tome zašto ta veza nije mogla uspjeti mnogo važnije od inata i toga "ko je bio upravu".

Dakle, kako znati da jednostavno niste bili jedno za drugo i da je ta veza svakako bila osuđena na propast?

Imate drugačiji pristup svađi i rješavanju konflikata

Neki parovi jednostavno nisu konfliktne ličnosti, izbjegavaju svađe i prepirke i sve su u stanju riješiti smirenim putem. Drugi pak i ne mogu bez svađa i strastvene su prepirke sastavni dio njihove veze, te način na koji funkcionišu. No šta kad se u vezi nađu svađalica i neko ko se svim silama trudi izbjeći svađe? Svi parovi imaju svoje nesporazume i probleme, no ukoliko vam ne odgovara način na koji vaš partner rješava konflikt i ukoliko se njegov/njen način uveliko razlikuje od vašeg, te nikako ne možete "na zelenu granu", to bi mogao biti problem.

Previše ste različiti (ili slični)

Jedna od teorija kaže kako se suprotnosti privlače, no snažni parovi imaju slična razmišljanja i ciljeve. Ukoliko sa vašim partnerom nemate ništa zajedničko, morat ćete raditi na zajedničkim interesima. Ukoliko ste pak previše slični, postoji mogućnost da vam se veza pretvori u močvaru i nema izazova.

Nemate o čemu razgovarati

Ukoliko vas dvoje ne možete održati kvalitetnu konverzaciju, održavanje duge veze će biti veliki izazov. Pronađite radije nekog s kim možete pričati o svemu – od svakodnevnih tema do super ozbiljnih stvari. Jako je važno da osobi s kojom ste u vezi možete reći ono što vam je na umu, bilo kad i bilo gdje.

Ta osoba vas ne poštuje

Zajedičko poštovanje je ključno za jednu vezu. Budite s nekim ko vas uvažava i doživljava jednakim sebi, te ne uživa u tome da vas stalno ponižava i postavlja se superiornim.