Studija
0

U braku svađe postaju sve gore, ali to je normalno

Sarajevo-x.com
Ukoliko vas vaš partner već sada užasno nervira, budućnost će biti sve gora i gora. Naime, nova istraživanja pokazuju da partneri jedno drugo sve više iritiraju što su duže zajedno. Ovakav trend uočen je isključivo u ljubavnim vezama.

Istraživanja Instituta za društvene odnose Univerziteta Michigan pokazala su da akumuliranjem sitnih nesporazuma i frustracija u braku može doći do velikih sukoba među supružnicima, odnosno partnerima. Stalne kritike, zahtjevi, konstantno nezadovoljstvo sistematično i dugoročno uništavaju vezu, a s vremenom, situacija postaje sve gora.

"Kako starimo postajemo sve više bliski sa partnerom i opušteniji tako da smatramo da si možemo reći apsolutno sve. Drugim riječima, netrpeljivosti i svađe u vezi su normalan aspekt bliskog odnosa među dvoje ljudi koje proizlaze iz svakodnevnog kontakta“, objasnila je Kira Birditt, vođa istraživanja.

Iako stalne svađe i nezadovoljstvo predstavljaju teret za jednu vezu, one su svakako i sasvim normalan aspekt jednog bliskog odnosa. "Tvrdimo da su svađe i nezadovoljstvo sasvim normalan dio jedne veze jer smo tokom svojih istraživanja utvrdili da se takvo što dešava u svakoj ljubavnoj vezi. Stoga možemo kazati da svađe, nezadovoljstvo, frustracije i iritiranost partnerom nisu ništa neobično“, naglasila je Kira, a prenosi AP.

U ovom istraživanju učestvovalo je 400 parova.