Istraživanje
0

Španjolke sklonije od ostalih flertovanju preko interneta

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Španjolke su sklonije da ugovore kontakt s muškarcem preko interneta, nego predstavnice bilo koje druge nacije na svijetu, što baca i novo svjetlo na Španiju, koju neki još smatraju konzervativnom zemljom, pokazalo je istraživanje dating websitea Badoo.com.

"Badoo" ima 80 miliona registrovanih korisnika u više od 240 zemalja, a pomenuti zaključak je donijet na osnovu 90 miliona kontakata ostvarenih tokom mjesec dana preko tog websitea, prenosi Reuters.

Prosječna Španjolka je inicijator 1,33 online kontakata s muškarcima mjesečno, što je gotovo dvostruko više od Britanki (0,78), Francuskinja (0,69) i preko dva puta više od Amerikanki (0,63 posto).

Na drugom mjestu po sklonosti da se druže s muškarcima preko interneta su Poljakinje, na trećem žene iz Dominikanske Republike, na četvrtom Italijanke i na petom Argentinke.

Sve u svemu, zemlje u kojima se govore romanski jezici (italijanski, španski ili portugalski) zauzimaju prvih osam od deset mjesta na pomenutoj listi.

John Hooper, poznavalac Španije i autor knjige "Novi Španci", ističe da za njega rezultat ovog istraživanja ne predstavlja iznenađenje jer su se od Francovog doba Španci dramatično promjenili.

On navodi da su, do sredine 1970-ih godina, Španjolke imale niži status od žena u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji, izuzev Turske - čak nisu mogle da otvore ni račun u banci bez odobrenja muža. Danas je, međutim, u Španiji postotak žena koje rukovode upravnim odborima kompanija veći nego, naprimjer, u Belgiji.