Ljubav i veze
17

Seks nakon porođaja: Najčešći problemi, ali i savjeti

Klix.ba
Ginekolozi će vam najvjerovatnije dati zeleno svjetlo za seksualne odnose četiri do šest sedmica nakon porođaja, ali nemojte misliti da će sve biti onako kako je bilo prije trudnoće i dolaska bebe.

Portal posvećen ženskom zdravlju donosi nekoliko najčešćih problema sa kojima se žene, ali i njihovi partneri suočavaju kada je u pitanju seks poslije trudnoće.

Vaš partner je spreman, ali vi niste

Čak i ako je prošlo šest sedmica od porođaja i vaša maternica se vraća u normalno stanje ili vaša rana od carskog reza zarasta, možda još uvijek niste spremni za vođenje ljubavi. Nemojte podcijenjivati ono kroz šta vaše tijelo prolazi: hormoni vam divljaju, maternica se smanjuje, rane od carskog reza ili epiziotomije (hirurški rez na otvoru vagine koji se pravi kako bi se spriječilo pucanje tkiva i olakšao porođaj) polako zarastaju, a vi ste iscrpljeni i preuzbuđeni zbog novog člana porodice. Pored ovoga, i hormoni koji regulišu proces laktacije mogu negativno utjecati na vaš seksualni apetit.

Savjet: Polako! Dajte svom partneru do znanja kako se osjećate i pokušajte biti bliski na način koji isključuje seksualni odnos: mazite se, ljubite, ili se povežite kroz igru sa bebom. Uvjerite ga, a i sebe, kako će vaše tijelo ozdraviti, vaš libido će se vratiti i kako ćete uskoro biti kao novi.

Ne možete čekati šest sedmica

S druge strane, možete željeti i ranije da povratite vašu seksualnu rutinu, naročito ukoliko niste prečesto imali odnose tokom trudnoće.

Savjet: Posavjetujte se sa doktorom koji će na osnovu vašeg stanja procijeniti da li ste spremni za odnose, a ukoliko je post-porođajno krvarenje prestalo, onda će vam doktor reći da je sigurno, u suprotnom, postoji rizik od infekcije.

Grudi su vam osjetljive, a mlijeko curi

Ukoliko dojite, grudi će vam zasigurno biti veoma osjetljive i bolne, a tokom odnosa dešava se da mlijeko počne curiti "samo od sebe".

Savjet: Preporučuje se da prije odlaska u krevet sa partnerom, izdojite mlijeko pumpicom ili nahranite bebu kako se ne bi dogodila neugodnost i kako biste umanjili osjetljivost. Potreban je određeni period da se vaše grudi priviknu na bebu i dojenje, nakon čega će se bol i osjetljivost smanjiti, što će sigurno donijeti zadovoljstvo i vama i vašem partneru.

Seks jednostavno nije isti

Nakon prirodnog porođaja, vaginalni mišići mogu privremeno ostati rastegnuti, što dovodi do osjećaja kako seks više nije isti kao što je bio ranije. Ova promjena ne bi trebalo da vas zabrinjava jer nije toliko drastična, a vremenom ćete se priviknuti.

Savjet: Kegelove vježbe. Ukoliko ste upoznate sa vježbama koje pozitivno utječu na karlicu tokom trudnoće, onda ste čuli i za Kegelove vježbe vaginalnih mišića koje su naročito korisne za žene koje su postale majke. One će vam pomoći da učvrstite mišiće brže, a možete ih raditi kada hoćete, koliko hoćete, i što je najbolje od svega, gdje hoćete.

Seksualni odnos je bolan

Post porođajne hormonalne promjene mogu uzrokovati suhoću vagine, koja je jedan od glavnih razloga bolnih odnosa. Dojenje također negativno utječe na prirodnu vlažnost, a bol može značiti i da se vagina još uvijek nije u potpunosti oporavila od porođaja.

Savjet: Dajte partneru do znanja šta se događa s vašim tijelom i pokušajte sa korištenjem lubrikanata na bazi vode. Ukoliko je izvor bola carski rez ili epiziotomija, dajte sebi još vremena, sedmicu ili dvije kako bi sve rane u potpunosti zarasle i pokušajte ponovo. Ukoliko i dalje osjećate bol, posavjetujte se sa doktorom kako biste isključili mogućnost infekcije.

Osjetljivi ste zbog izgleda

Potrebno je najmanje dva mjeseca kako bi se maternica vratila u normalnu veličinu, što znači da ćete i nakon porođaja izgledati kao da ste u šestom mjesecu trudnoće. Za gubljenje viška kilograma koji su se nakupili tokom trudnoće trebat će oko godinu dana. Ostat će vam i strije, možda pokoji ožiljak, a stopala će vam narasti za pola broja. Sasvim je normalno da ćete se osjećati neprijatno u vezi svog izgleda, ali...

Savjet: Pogledajte svoje novorođenče i shvatite kroz šta je sve vaše tijelo prošlo kako bi na svijet donijelo to malo biće. Dijete vam je tokom devet mjeseci raslo u stomaku, dali ste za to svoj znoj, suze i krv. Vaš partner će toga biti svjestan i upravo zbog toga će vas više voljeti i smarati privlačnijom.