Ljubav i veze
0

Seks bez obaveza može uzrokovati depresiju i suicidalne misli

Klix.ba
Seks bez obaveza može izazvati depresiju i suicidalne misli, navodi se u novoj studiji.

Istraživači su intervjuisali 10.000 osoba i otkrili da tinejdžeri sa simptomima depresije u većini slučajeva prakticiraju seks bez obaveza. Prema studiji, ove osobe u budućnosti postaju sklonije samoubistvu.

"Nekoliko studija je otkrilo vezu između lošeg mentalnog zdravlja i seksa bez obaveza, no njihova povezanost još nije u potpunosti jasna. Istraživanje je pokazalo da loše mentalno stanje može voditi ka seksu bez obaveza, ali i da seks bez obaveza može uzrokovati loše mentalno stanje", rekla je dr. Sara Sandberg-Thoma sa Univerziteta Ohio.

Istraživanje je sprovedeno na učenicima 132 američke škole, prvi put kada su imali između sedam i 12 godina i potom između 18 i 26. Postavljana su im pitanja o vezama, depresiji i suicidalnim mislima. Više od 29 posto osoba je reklo kako su imali vezu isključivo za seksualne potrebe. Među njima je 33 posto muškaraca i 24 posto žena.

"To je bilo neočekivano jer još uvijek postoje dvostruki standardi u društvu koji kažu da je uredu da muškarci imaju seks bez obaveza, ali ne i žene. No, ovo istraživanje pokazuje da ovakva vrsta veze utječe loše na mentalno zdravlje pripadnika oba spola", rekla je dr. Claire Kamp Dush sa Univerziteta Ohio.

Istraživači su otkrili da osobe koje prakticiraju seks bez obaveza imaju za 18 posto povećan broj suicidalnih misli.