Ljubav i veze
0

Sedam savjeta za sretniji brak

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sretan brak je ono čemu svi teže nakon što izreknu sudbonosno "Da" pred matičarem. Ukoliko želite brak učinite boljim i sretnijim, bračna savjetnica i porodična terapeutkinja Winifred Reilly je napisala sedam savjeta.

Početak godine je pravi trenutak za donošenje novih životnih odluka i planova za narednih 365 dana. Međutim, u svojim životnim i poslovnim planovima ne zaboravite svog partnera.

  1. Uzmite dovoljno dobrog za sebe

Veoma je bitno obratiit pažnju na one stvari u životu koje su zadovoljavajuće i dobre za vas. Ako imate bilo kakvu nadu da stvorite mir, od velikog značaja je da se fokusirate na ono što cijenite, što vas nasmijava, čini sretnim i što vam daje osjećaj da vam je drago što ste odabrali osobu s kojom živite.

  1. Dozirajte vaše pritužbe

Ukoliko planirate da se u 2015. godini razvedete, bolje je da ne radite protiv sebe. Razbacane stvari na radnom stolu, hrana u krevetu ili supružnik koji ne želi da prizna da nije upravu su stvari sa kojima ćete vrlo vjerovatno živjeti godinama.

  1. Spustite se na zemlju

Mnogo nesreće dolazi od naših fantazija "trava je zelenija nego što jeste", od idealiziranja savršenih supružnika i braka. Razmislite da li uopće postoji neko savršen ko vas čeka? Mislite li da će on/a prihatiti vaše mane? Ima dosta načina da volite i da budete voljeni.

  1. Ulazak u nove svjetove

Što prije naučite tolerisati i prihvatiti da vi i vaš partner niste jedno i isti, sretniji ćete da budete. Razmislite da li je vaš put pravi? Garantujemo da nije. Svi imamo stvari koje preferiramo raditi. Izlazak iz zone udobnosti će vas učini fleksibilnim i manje sebičnijim što su dobre stvari za novi zajednički početak.

  1. Prošetajte divljom stranom

Mnogo stvari koje nas mogu učini sretnim su izvan naše kontrole: politika, vrijeme i ponašanje našeg partnera. Morate naučiti da prihvaćanje nije lagan zadatak. Dok imamo izbor šta želimo da radimo sa sobom, imamo nula mogućnosti da mijenjamo ili kontrolišemo bilo koga drugog. Dovoljno je promijeniti stvari u sebi, a ne trošiti energiju i mijenjati druge. Možemo napraviti problem ili jednostavno pustiti.

  1. Smijeh

Smijte se stvarima koje neće promijeniti prostor i pogled koji imate. To je krajnji čin prihvatanja.

  1. Otvorite ruke

Kada je u pitanju sreća u braku, velikodušnost ubija škrtost, zato ruke dolje. Učite da volite i prihvatite osobu sa kojom ste se vjenčali, on ili ona će biti bolji kada se fokusirate na lijep odnos koji se temelji na davanjima. Kada uskratimo ljubav i naklonost, kršimo naše supružnike i brak, ali i sebe. Velikodušnost je kada kažete: "Znam da si nesavršen/a ali ja te ionako volim. Spreman/a sam oprostiti nedostatke, iako je pronalazak njihov bio pravi izazov".