Vjerovali ili ne
0

Saznajte šta je recept za sretan brak

Sarajevo-x.com
Dok Beckham tvrdi da je recept uspješnog braka sa Victorijom provođenje kvalitetnog vremena zajedno, Michael Douglas se svojevremeno za to zahvalio Viagri. Međutim, novo istraživanje je pokazalo da parovi koji odgađaju seks do vjenčanja kasnije uživaju u snažnijoj i boljoj vezi.

Naučnici sa Univerziteta Brigham Young u Utahu pitali su 2.035 osoba koje su u braku kada su imali prvi put seks sa svojim partnerom.

Analiza dobijenih rezultata pokazala je da su parovi koji su sačekali sa prvim seksom do braka kasnije uživali u mnogo zdravijem odnosu sa partnerom od onih koji su vodili ljubav u ranoj fazi veze.

Istraživanje je pokazalo da su oni koji su na seks čekali do prve bračne noći imali stabilniji odnos za 22 posto, bili su zadovoljniji vezom za 20 posto, kvalitet seksa bolji im je 15 posto, dok je čak i komunikacija bolja za 12 posto.

Istraživači podržavaju odluke nekih slavnih osoba, poput Lise Kudrow ili The Jonas Brothersa, koji su na seks čekali do braka.

Iako je uobičajeno da parovi istražuju seksualnu kompatibilnost sa svojim partnerima prije vezivanja, istraživači su se složili da se previše polaže na fizičku strane veze, a manje na povjerenje, lojalnosti i odanost.

Vođa studije profesor Dean Busby je rekao da su otkrili da su oni koji su čekali duže bili zadovoljniji seksualnim aspektom svoje veze.

"Vjerujem da je to zato što su naučili razgovarati i rješavati probleme koji dolaze"; rekao je Busby.

S njim se slaže i Mark Regnerus, autor knjige o seksu prije braka, koji kaže da rani seks utječe na nerazvijanje faktora koje odnos čine stabilnim, odgovornim i pouzdanim, piše "Daily Mail".