Spas u "plavoj tableti"
0

Rekordna prodaja Viagre u Velikoj Britaniji

Sarajevo-x.com
Viagra je u recesiji sve popularnija pilula, pa je u posljednjih godinu dana čak 1,18 miliona Britanaca zatražilo recept za ovu plavu tabletu od svog porodičnog ljekara. Broj muškaraca koji uzimaju spasonosnu tabletu je u odnosu na godinu prije porastao za šest procenata.

"Niko ne treba oklijevati da muškarcu da tabletu protiv impotencije, ali one se jednostavno ne smiju posmatrati kao lijek. Impotencija je često simptom drugog problema, kao što je dijabetes“, rekla je Britanka Sandra Gidley, glasnogovornica britanskog ministarstva zdravstva, koja je objavila brojke.

Vjeruje se da jedan od deset Britanaca pati od erektilne disfunkcije, ali i da je mnogo veći broj onih koji upotrebljavaju Viagru. Naime, većina ih plave tablete kupuje preko interneta, zato što se stide otići kod svojih ljekara.

Erektilna disfunkcija nije bolest, već poremećaj i nastaje ukoliko trajno ili povremeno izostane mogućnost postizanja i zadržavanja erekcije kod muškarca. Istraživanja pokazuju da 39 posto muškaraca u četrdesetim godinama pati od erektilne disfunkcije, a postotak muškaraca koji pati od od ovog poremećaja raste proporcionalno s godinama života.