Novo istraživanje
0

Razvod poguban za zdravlje

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Razvod može razoriti zdravlje osobe, čak i ukoliko se ta osoba ponovo uda/oženi, pokazalo je novo istraživanje. Naučnici su došli do zaključka da razvod ili gubitak supružnika zbog smrti ostavlja trajne posljedice, fizičke i psihičke, na zdravlje pojedinca.

"U to vrijeme, kada prolaze kroz dugotrajni proces razvoda, ljudi ignoriraju zdravlje – pod stresom su, teško da će odvojiti vrijeme za odlazak ljekaru, rjeđe će vježbati, slabije spavati“, kaže jedna od naučnica koja je učestvovala u istraživanju, sociologinja Linda Waite s Univerziteta u Chicagu i dodaje da kad se jednom na taj način poremeti bioritam, teško se vratiti u prijašnje stanje.

Otkriće da razvod i smrt supružnika imaju isti utjecaj na zdravlje pojedinca, dokaz je da je raspad braka iznimno traumatičan događaj u čovjekovom životu, objašnjava Waite za naučni portal Live Science.

Istraživanje je sprovedeno na skoro 9.000 pedesetogodišnjaka, od kojih se njih 20 procenata ponovo udalo/oženilo, približno 22 procenta nikad nakon razvoda nije uplovilo u bračne vode, a manje od četiri procenta nikad nije bilo u braku.

Rezultati su pokazali da su oni koji su razvedeni ili koji su izgubili voljenu osobu zbog smrti podložniji hroničnim bolestima, kao što su oboljenja srca, dijabetes ili tumor, u poređenju s osobama koje su i dalje u braku.