Isplati se čekati
0

Odgađajte seks za kvalitetniji brak

Sarajevo-x.com
Iako je danas postalo uobičajeno da se parovi intimno upoznaju i prije braka, stručnjaci poručuju da odgađanje seksualnih aktivnosti omogućava dublje upoznavanje i povezanost, a to je korisnije za bolji seks.

Istraživanjem među 2.035 pojedinaca koji su u braku i analizom odgovora na pitanje: Zašto ste stupili u seksualne odnose u toj vezi? pokazalo se da su u seksu više uživali parovi koji su čekali da stupe u brak pa onda imali odnose.

Njihova veza bila je stabilnija za 22 posto, zadovoljstvo za 20 posto veće, kvalitet seksa porastao je za 15 posto, a komunikacija se popravila za 12 posto.

"Vezu je mnogo više od samog seksa, a mi smo utvrdili da su oni koji su duže čekali na prvi seks bili sretniji tim aspektom", kaže vođa tima Dean Busby, profesor u školi Brigham Young University's School of Family Life. "Mislim da je razlog tome što su naučili da razgovaraju i da iznađu rješenja za probleme s kojima se susreću."

Sociolog Mark Regnerus sa Univerziteta Texas u Austinu, iako nije učestvovao u studiji, slaže se sa ovim zaključcima.

"Parovi koji prerano odu na medeni mjesec seksu daju prioritet u vezi i stoga njihova veza često ostaje kvalitativno nerazvijena u oblasti koju čine stabilnost, povjerenje i pouzdanost", kaže Regnerus.

Kod parova koji čekaju na brak pa onda stupaju u seksualne odnose nerijetko su razlozi religijski, otkrila je studija. Upravo to omogućava im stabilniju i kvalitetniju vezu, navodi se u zaključcima objavljenim u magazinu Journal of Family Psychology.