Ljubav i veze
31

Od ignorisanja do najvažnije stvari: 12 ludih činjenica o klitorisu

Klix.ba
Ženska seksualnost ignorisana je stoljećima, a posebno činjenica da je klitoris dio ženskog spolnog organa i da je upravo taj brežuljak zadužen za "eksploziju" zadovoljstva žena. Umjetnica Sophia Wallace predstavila je svoj projekat kojim želi skinuti stigmu sa ženske seksulnosti, te postavlja izazov nauci, pravu, filozofiji, politici i umjetnosti.

Jedna od poruka njenog projekta je "Klitoris nije dugme već ledeni brijeg". Slijedi 12 ludih činjenica o klitorisu:

  1. Ukoliko želite reći klitoris, usnice i vagina zajedno, svobuhvatni pojam je vulva/stidnica.

  2. Klitoris od 50 do 75 posto žena mora biti stimulisan kako bi doživjele orgazam.

  3. Klitoris se samo djelimično vidi golim okom. Čak dvije trećine klitorisa je skriveno u ženskom tijelu.

  4. Klitoris raste godinama. Nakon menopauze, klitoris može biti 2,5 puta duži nego u vrijeme tinejdžerskih dana. No, žene, za razliku od muškatraca, ne mare za dužinu.

  5. Klitoris sadrži 8.000 osjetljivih nervnih završetaka, duplo više nego što sadrži glavić penisa.

  1. Sve bebe imaju isto tkivo genitalija kada su začete. Tek u 12. sedmici se počne formirati penis ili vagina. Ženski i muški spolni organi sastoje se od potpuno istih materijala i imaju glavić, kožicu, erektilno tkivo i malu osovinu. Poput penisa, klitoris buja kada je uzbuđen.

  2. Samo jedna četvrtina klitorisa je vidljiva, ostalo je smješteno u uterusu. Jer tzv. spužva, erektilna tkiva, žlijezde i klitorisne noge nalaze se unutra. Mnogi seksualni eksperti vjeruju kako je G tačka dio klitorisa.

  3. Klitoris postoji da bi donio zadovoljstvo ženi i nema nikakvu drugu ulogu.

  4. Da, postoje različite vrste orgazama. Vaginalni, cervikalni i G tačka orgazmi postoje, ali teže ih je postići nego klitoralni. Veoma mali broj žena može doživjeti orgazama a da se klitoris ne stimulira.

  5. Oblik i veličina klitorisa se razlikuje od žene do žene. Neki su skriveni ispod usnica, neki su vani. Neki vole da se diraju nježno, a neki grubo. Uglavnom, treba vremena da se upoznate sa ženinim klitorisom.

  6. Ljudi imaju različite nadimke za klitoris: čovjek u čamcu, ružin pupoljak, radosna zujalica, trešnjica, ljubavno dugme i sl.

  1. Klitoralni orgazam može uzrokovati od tri do 16 kontrakcija i može trajati između 10 i 30 sekundi.

Da li ste znali da riječ klitoris potiče od grčke riječi "ključ"? Dakle, kada upoznate ovaj dio ženskog tijela, otključali ste vaš seksualni život zauvijek.