Ljubav i veze
2

Novi show na Channelu 4: Oni uživaju u seksu u svojim 70-im godinama

Klix.ba
Channel 4 počeo je emitirati novi show koji se bavi temama ljubavi i seksualnog života osoba starijim od 60 godina. Mnogi ne bi povjerovali u to, ali veliki broj starih ljudi, bilo da su slobodni ili ne, hetero ili homoseksualci, uživaju u"drugoj mladosti" i seksualnim vezama u svojim penzionerskim danima.

U showu su obavljeni intervju sa 76 osoba koje su starije od 60 godina, a anketirano je još 500 o ljubavi, seksu i vezama.

"To je tajna seksualnog života vaših roditelja, te bake i djeda", rekla je 70-godišnja učesnica showa.

Više od 51 posto osoba koje imaju više od 60 godina kazale su kako su seksualno aktivne i mnoge od njih kažu kako su doživjele kasni pubertet.

"Nekada hodam ulicom i razmišljam 'oh, ovaj bi bio odličan u krevetu'", rekla 70-godišnja Vikki iz Dorseta.

Šezdesetdevetogodišnji Joey iz Londona priključio se Grindru, mobilnoj aplikaciji za sastajanje s gayevima prije tri mjeseca i ima dosta uspjeha.

"U prosjeku izađem s četvoricom muškaraca sedmično"m kazao je Joey za show "Love and Sex".

Većina ovih žena osjećala se nevidljivo nakon menopauze.

"Još uvijek osjećamo da imamo pravo biti seksualna bića kao i da radimo bilo šta drugo. Nismo samo bake. Mladi ljudi misle 'to je neumjesno, pa to je baka', ali ja se ne osjećam tako", rekla je 76-godišnja Margaret iz Oxfordshirea.

Stella i Peter imaju po 71 godinu. Upoznali su se putem interneta i vjenčali prije godinu dan nakon što su izgubili svoje partnere. Imaju redovne seksualne odnose i tvrde kako uživaju više nego u mladosti.

Neke od žena iz showa osjetile su prvi orgazam tek u svojim 70-im godinama.

"Tek sam u 60. prvi put osjetila to, no u 70. sam znala da je to to sto posto", rekla je 79-godišnja Solange iz Walesa.

Blizu 46 posto ovih osoba kazalo je kako je seks izuzetno bitan dio njihovog života.