Istraživanje
12

Naučnici objasnili trenutnu privlačnost

Klix.ba
Ako ste se ikada pitali zašto vam se sviđa neko novo lice, nauka vam konačno može dati odgovor. Naime, odluka o tome da li je neko novo lice privlačno ili ne donosi se u medijalnom prefrontalnom korteksu.

Različiti dijelovi te regije, koja se nalazi u prednjem dijelu mozga, trenutno stvaraju odluku o fizičkoj privlačnosti i o tome da li je određena osoba ona prava. Prema rezultatima istraživanja urađenog u Irskoj, odluka se donosi u nekoliko milisekundi nakon pogleda na novo lice.

Kako bi uradili istraživanje, naučnici su doveli 78 žena i 73 muškarca. Svi oni su bili heteroseksualci i samci. Tokom istraživanja, naučnici su pravili parove, koji su sjedili i razgovarali po pet minuta. Nakon toga parovi bi se mijenjali. Nakon završetka istraživanja, učesnici su popunjavali anketu o tome koga bi željeli ponovo vidjeti.

Međutim, prije početka, naučnici su skenirali mozak 39 učesnika. Njihova moždana aktivnost je snimljena dok su posmatrali fotografije osoba koje će uskoro sresti. Morali su se odlučiti za ocjene od jedan do četiri u roku nekoliko sekundi u zavisnosti od toga koliko bi željeli biti zajedno sa nekom od tih osoba. Oni su također morali reći i koliko im je fizički privlačna određena osoba.

Tokom narednih nekoliko dana oni su se sreli sa svim osobama koje su vidjeli na fotografijama. Njih 63 posto je pokazalo isti interes za osobe koje su ocijenili najvećim ocjenama prilikom posmatranja fotografija, a njih nešto manje od 20 posto je nastavilo da se viđa i nakon istraživanja.

Dio mozga koji je bio najaktivniji prilikom odlučivanja je bio medijalni prefrontalni korteks.

"Mislimo da se u tom dijelu dešava poređenje naspram velikog broja drugih opcija", rekao je psiholog Jeffrey Cooper.

Kako kaže Cooper, rezultati pokazuju da smo svi veoma površni, jer u samo nekoliko milisekundi procjenjujemo fizičku privlačnost.