Ljubav i veze
8

Muškarci se naježe i srce im zakuca brže kada čuju glas žene u plodnim danima

Klix.ba
Bilo da imaju umirujuće ili slatke tonove, žene su svojim glasom uspijevale da zavedu muškarce decenijama. Američki naučnici dokazali su da se koža muškaraca zaista naježi kada čuju ženski glas.

Eksperti za glas sa James Madison univerziteta u Virginiji vjeruju da hormonalna promjena kod žena utječe na grkljan te da tada žene proizvode niže tonove koji imaju veliki utjecaj na slušatelje.

Kada je žena u plodnim danima tada hormoni najviše utječu na grkljan. Od ovakvog ženskog glasa koža muškaraca se zaista naježi nakon samo pet sekundi.

Istraživači su otkrili da muškarcima također srce zakuca brže kada čuju niže, zavodljive ženske tonove. Njihova pažnja potpuno bude usmjerena na tu žensku osobu.

Istraživači su puštali snimke ženskih glasova koje su snimali tokom različitih perioda menstrualnog ciklusa, te su i muškarci i žene ocjenjivali privlačnost tih glasova. Oba spola izjasnili su se da su glasovi snimljeni tokom plodnih dana najprivlačniji.

Broj otkucaja srca poveća se za pet posto kod oba spola kada čuju glas žene u plodnim danima, dok se električne aktivnosti na koži povećaju za 20 posto.