Dlake više nisu muževne
0

Muškarci s dlakavim torzom su manje privlačni ženama

Sarajevo-x.com
Godinama unazad dlakava prsa smatrala su se muževnim, međutim muškarci sa dlakavim prsima su manje privlačni ženama, tvrde naučnici na osnovu nedavno provedene studije.

Istraživanje je pokazalo da su ženama primamljivija glatka muška torza, posebno onda kada su u plodnim danima.

Stručnjaci tvrde da muškarci sa dlakavim prsima imaju veću razinu ženskog hormona estrogena, koji utječe na njihovu muškost.

Naime, hormon čini da su dlakavi muškarci pouzdaniji, ali teoretski, zbog tog hormona manje su šanse da će njihova partnerica ostati u drugom stanju. Također, zbog povećane razine estrogena, kako naučnici tvrde, ženama su dlakavi muškarci manje privlačni.

Međutim, ženama nakon menopauze su ipak privlačniji muškarci sad dlakavim torzom.

Istraživači sa Univerziteta u Finskoj su načinili 20 fotografija muškaraca i to prije no što su im obrijali prsa i nakon toga. Fotografije je posmatralo 550 žena u dobi od 15 do 69 godina.

Pokazalo se da samo 30 posto mlađih žena voli dlakave muškarce, dok 60 posto starijih žena više voli mupškarce s dlakavim torzom.

“Dlakava prsa izgleda imaju veću ulogu u izboru partnera no što je ranije smatrano”, zaključili su naučnici u svojoj studiji objavljenoj u magazinu "Behavioural Ecology", prneosi Daily Mail.