Ljubav i veze
2

Ključ uspješne veze: Vodite ljubav jednom sedmično

Klix.ba
Postoje brojne knjige koje govore o tome koliko jedna par treba imati seksualnih odnosa kako bi bili sretni. Prema novoj studiji, ključ za uspješnu vezu je imati jedan seksualni odnos sedmično.
Studija je bazirana na anketi u kojoj je učestvovalo 30.000 osoba starijih od 40 godina. Otkriveno je da parovi koji imaju jedan odnos sedmično su izuzetno sretni, odnosno da upravo to doprinosi uspjehu njihove veze, dok nije pronađena povezanosti između češćih seksualnih odnosa i zadovoljstva.

"Iako se obično češći seksualni odnosi povezuju sa većom srećom i zadovoljstvom, ta povezanost više nije značajna jer naša otkrića pokazuju da je bitno održavati intimnost s partnerom, ali da ne morate imati seks svaki dan kako bi ste održali vezu", rekla je voditeljica studije Amy Muise sa Univerziteta Toronto-Mississauga.

U jednoj studiji, istraživači su ispitali 25.000 Amerikanca (11.285 muškaraca i 14.255 žena). Pratili su njihovu vezu od 1989. do 2012. godine. Potvrđeno je da je zadovoljstvo i sreća kod parova povećana češćim seksom, ali kada su se opredijelili za seks jednom sedmično njihovo zadovoljstvo je bilo veće nego prije.

Zaključeno je da je čovjek više povezan s osjećajem sreće nego novac. Studija se odnosi na parove koji su u mongamim vezama.