Savjeti stručnjaka
0

Kako spasiti vezu i brak?

Sarajevo-x.com
Američki bračni savjetnici odabrali su par izraza koji se na prvi pogled mogu činiti izlizanima i prevaziđenima, ali nakon dugogodišnje veze ili braka, partneri počinju zaboravljati da sitnice i ponavljanje nekih fraza mogu spasiti njihov odnos, te podsjetiti parove zašto su toliko godina zajedno. Savjetnici predlažu slijedeće 'čarobne' fraze:

1. Volim te, ponavljanje ove jednostavne rečenice ne može nikad dosaditi, a najbolji efekat ova izjava ima onda kad se izgovara spontano, ne onda kad mislite da je potrebno supružniku reći 'volim te'

  1. Oprosti mi, ako jedan od partnera učini neku grešku, npr. muž zaboravi kupiti nešto ili žena zaboravi ispeglati košulju, niti jedno od njih ne bi trebalo imati problema s jednostavnim izvinjenjem

  2. Razumijem te, ukoliko žena kaže npr. da je umorna od kućanskih poslova, muž ne bi trebao reći nešto u stilu 'i ja sam umoran od svega', jer to će uvijek dovesti do prepirke. Jednostavnim 'razumijem kako se osjećaš' izbjeći ćete nesuglasicu.

4. Lijepo izgledaš, ili 'danas si seksi' ili 'presladak si' su čarobne izjave koje na početku veze partneru/ici ponavljate nekoliko puta dnevno, no poslije sve rijeđe i rjeđe. Jedan kompliment dnevno učiniće čudo u vašem bračnom životu, a i u spavaćoj sobi.

  1. Trebam te, važno je da partner zna da je upravo on/ona taj bez kojeg je vaš život nezamisliv. Nije dovoljno obilježavati samo godišnjice i rođendane, neki put treba odabrati jedan 'obični' dan i pokazati partneru da vam je najvažniji na svijetu.

6. Hvala ti, rijedak je slučaj da bračni partneri izgovaraju ove riječi nakon što npr. žena napravi ručak, ili muž kupi njen omiljeni dezert po povratku kući. Stručniaci ističu da sa riječju 'hvala' možete učiniti mnogo za partnera koji se potrudio da vas usreći.