Ljubav i veze
58

Kako prepoznati da li je neko zaljubljen u vas: Gledaj me u oči!

Klix.ba
Svi znamo da postoji razlika između toga da vam se neko sviđa i između toga da ste zaljubljeni, ali je teško reći i procijeniti šta suprotna strana misli o vama.

Novo istraživanje o ljubavi i požudi koje je nedavno objavljeno u magazinu Psychological Science pokušalo je dati odgovor upravo na pitanje kako ćete prepoznati da li je neko zaljubljen u vas ili se samo želi zabaviti s vama za kratko vrijeme, drugim riječima odvući vas u krevet.

Ispostavilo se da odgovor leži u tome kako ta osoba gleda u vas.

Istraživači sa Univerziteta u Čikagu istraživali su tako što su podijelili ispitanike u dvije grupe. Grupa od 120 učesnika je posmatrala fotografije parova, a potom su ih pitali šta vide na njima, ljude koji osjećaju ljubav jedno prema drugom ili samo požudu.

Nakon toga učesnici su dobili iste fotografije i pitanje kakva su njihova osjećanja. Dok su posmatrali fotografije, istraživači su posmatrali njihove oči i to gdje se najviše gloedaju, na koji dio tijela i koliko dugo.

U drugoj situaciji studenti su dobili 80 fotografija pojedinaca suprotnog spola i pitanje da li bi mogli osjetiti ljubav prema njima ili samo požudu. Opet su posmatrali pokrete njihovih očiju.

Na kraju istraživanja rezultati su bili prilično jasni. Oni čiji je pogled bio usmjeren na lice osobe koju posmatraju jasno su kazali da bi prema toj osobi mogli osjetiti romantičnu ljubav, a oni koji su osjetili požudu prema osobi koju su posmatrali više su gledali tijelo.

Zaista, kažu istraživači, pogled u oči je najpouzdaniji pokazatelj da se radi o ljubavi između dvije osobe. Dakle, ako osoba u koju ste zaljubljeni više gleda u vaše oči i lice nego u vašu stražnjicu, grudi ili druge dijelove tijela, veće su šanse da i ona ili on osjećaju ljubav prema vama.