Ljubav i veze
33

Kako nastaju "leptirići u stomaku" i koliko nam je vremena potrebno da se zaljubimo

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sljedeći put kad pomislite kako se zaljubljujete na prvi pogled, najvjerovatnije ste u pravu. U pitanju je čista hemija!

U samom procesu zaljubljivanja nema baš mnogo toga romantičnog, budući da se radi o hemijskoj reakciji u mozgu i dešava se brže nego bismo mogli pretpostaviti.

U jednoj studiji iz 2010. godine, provedenoj na Syracuse univerzitetu, stručnjaci su otkrili kako nam je za zaljubljivanje potrebna svega petina sekunde, tako malo vremena je zapravo potrebno kako bi naš mozak počeo lučiti hemikalije koje proizvode euforiju, kao što su oksitocin, dopamin i adrenalin.

Ovi "hormoni sreće", odgovorni za to što se osjećamo dobro, počinju da se luče u čak 12 različitih dijelova mozga i rade zajedno kako bi nam dali osjećaj zadovoljstva i euforije, kao i onih poznatih "leptirića u stomaku" koje imamo kad se zaljubimo.

Da, ljubav jeste droga! Početni osjećaj koji imamo kad se zaljubimo ili ugledamo nekog ko nas privlači sličan je osjećaju koji proizvode droge, primjerice kokain, budući da aktivira iste centre u mozgu odgovorne za to da se osjećamo euforično.

Iako vjerujemo kako su naša srca ta koja su odgovorna za proces zaljubljivanja i kako naša srca "biraju" ko će nam se svidjeti, to je zapravo mozak koji kasnije "dirigira" srcem.

Osjećaji počinju u mozgu, a profesorica Stephanie Ortigue, jedna od vodećih autorica studija objašnjava to na ovaj način:

"Mozak i srce su povezani, u pitanju je kompleksan proces. Primjerice, aktiviranje određenih dijelova mozga dovodi do stimulacije srca te onih dobro poznatih leptirića u stomaku. Neki od simptoma mogu izgledati kao manifestacija srca, a zapravo dolaze od mozga".