Rezultati istraživanja
0

Inteligentne žene više uživaju u seksu

Sarajevo-x.com
Novim istraživanjem britanskih psihologa dokazano je da žene s većom emocionalnom inteligencijom više uživaju u seksu nego žene koje imaju nizak nivo emocionalne inteligencije.

Emocionalna inteligencija (EI) je sposobnost prepoznavanja, shvaćanja i upravljanja vlastitim i tuđim emocijama.

EI se odnosi na emocionalne i društvene vještine i fokusira se na ulogu osjećaja u našem svakodnevnom životu, te način na koji emocije utiču na naš razum i ponašanje.

Žene s nerazvijenom emocionalnom inteligencijom imaju visok postotak izostanka orgazma prilikom seksualnog odnosa što je danas problem oko 30 posto svjetske populacije žena.

Profesor Tim Spector, direktor londonskog Twin Research Departmenta i koautor studije izjavio je da emocionalna inteligencija utiče na sve aspekte života a posebno na 'onaj u spavaćoj sobi'.

U istraživanju je učestvovalo 2.035 blizanki u dobi od 18 do 83 godine života (blizanke su odabrane da bi se na uvid imao genetski faktor i uslovi odrastanja).

Nakon poređenja rezultata o učestalosti orgazma kod ispitanica dokazano je da žene s nižom emocionalnom inteligencijom imaju skoro dva puta manje šanse da dožive orgazam tokom spolnog odnosa s partnerom.

Naučnici su istakli da razvoj emocionalne inteligencije bi trebao biti na prvom mjestu i u privatnom i poslovnom životu. EI se razvija kroz četiri osnovna principa samosvijesti (upoznavanja vlastitih emocija), samokontrole (kontroliranja vlastitih emocija), društvene svijesti (prepoznavanja tuđih emocija) i upravljanja odnosima (rada na društvenim vještinama).

Istraživanje je objavljeno u magazinu The Journal of Sexual Medicine.