Ljubav i veze
23

Greške zbog kojih ste još uvijek single

Klix.ba
Sami ste i muka vam je od toga? Američki stručnjak za veze dr. Phil savjetuje koje su to stvari koje trebate preispitati u vezi sebe ukoliko još uvijek niste u vezi, a željeli biste biti.

1. Budite svjesni prvog dojma koji ostavljate na druge

Prvi dojam koji ostavljate na ljude je često vrlo bitan i na osnovu njega osobe koje tek upoznamo formiraju mišljenje o nama. Jeste li previše napadni? Previše očajni? Previše direktni? Da li je vaš govor tijela odbojan? Neverbalna komunikacija je također bitna – obratite pažnju na govor tijela. Izbjegavate li kontakt očima? Jeste li opsjednuti svojim telefonom dok komunicirate s drugima? Ukoliko niste svjesni stvari u kojima griješite, upitajte prijatelja ili člana porodice za iskreno mišljenje.

2. Budite pristupačni

Dr. Phil ističe kako je strah broj 1 kod muškaraca bojazan od toga da budu odbijeni. Treba im, pojašnjava, da ponekad vide ranjivost i pristupačnost, kako bi osjetili da vam nešto mogu ponuditi. Jeste li, u toku perioda kako ste sami, došli u fazu u kojoj odašiljete vibracije "Ok mi je dok sam sama i ti mi ne trebaš"?

3. Pretresite emocionalne kofere iz prošlosti

Oko 20 posto komunikacije čini ono što govorimo, dok je ostalih 80 posto neverbalno i upravo to neverbalno otkriva "ličnu istinu", ono što vi zaista mislite i vjerujete za sebe da jeste. Ukoliko nosite emocionalne kofere – nesigurnosti, strahove, očaj – ljudi će to vidjeti, a vaše će iskrene emocije izaći na vidjelo dok govorite i radite bilo šta. Ukoliko vas muči nisko samopouzdanje, u prvom kontaktu s drugima ćete uvijek zračiti time, budući da ste vođeni mišlju "Neću mu/joj se svidjeti". To nije polazna tačka sa koje možete napraviti išta dobro.

4. Znajte šta želite, a šta ne – ipak, ne budite previše strogi

Ukoliko ne znate šta želite, onda barem znajte šta ne želite od osobe s kojom ste u vezi. Sasvim je uredu imati listu prioriteta i onoga što tražite kod partnera, ipak, trudite se da ne budete previše rigidni i strogi. Ponekad se upravo za osobu koja na prvu uopšte ne izgleda kao naš tip može ispostaviti da je naš idealan partner.

5. Dajte ljudima i drugu šansu

Kad osjetite pritisak jer vam vrijeme prolazi, možete biti skloni greškama, kao i nemogućnosti da se fokusirate na značajne, bitne stvari i da istinski procjenite nekoga. Dr. Phil ističe kako je važno da vašeg potencijalnog partnera ne eliminišete u samom startu, već da ga vidite u različitim scenarijima. Prvi utisak jeste bitan, ali vam on najčešće ne priča čitavu priču, stoga je jako bitno da tu osobu sretnete i u drugačijim situacijama, kako biste dobili kompletniju sliku o nekome.