Oduševila javnost
9

Umjetnica koja pati od agorafobije pravi nevjerovatne fotografije svijeta iz svog stana

Klix.ba
Jacqui Kenny pati od agorafobije, zbog čega rijetko izlazi iz kuće, a ne putuje nikako. Ipak, ova Londonka uspjela je privući pažnju korisnika društvenih mreža i medija svojim fotografijama iz cijelog svijeta koje je napravila zahvaljujući Google Street Viewu.

U ovom virtuelnom putovanju Kenny je pronašla spas, hobi i smisao, a njeno kreativno oko i osjećaj da izdvoji nešto posebno oduševili su mnoge. Fotografije objavljuje na Instagramu pod pseudonimom "Agoraphobic Traveller".

Projekt je pokrenula slučajno, a sada ima više od 35.200 pratilaca koji je podržavaju, šalju pohvale i razumiju.

"Kada sam ugasila svoju firmu nisam bila spremna da se vratim svijetu. Pomislila sam kako mi treba kreativni projekt kako bih se fokusirala na nešto. Shvatila sam da na Google Street Viewu ima hiljade neistraženih lokacija i uz malo boje one postanu žive. Sviđaju mi se ta ekstremna okruženja, mjesta za koja znam da zbog straha od otvorenog prostora nikada neću posjetiti", kazala je.

Projekt joj je pomogao jer se uspjela povezati s tim mjestima mentalno i misli da bi mogla savladati strah te posjetiti neku od tih lokacija.

"Provodim dosta vremena kući i ovaj projekt mi je otvorio svijet", kazala je.