Istraživanje
0

U januaru je najdepresivniji dan i dijele se otkazi

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Postoje dani kada vam sve ide od ruke, ali postoje i oni kada je najbolje da uopće ne ustajete iz kreveta. Naučnici već godinama analizirajući statističke podatke utvrđuju najbolje i najlošije dane u godini. Ako im je vjerovati, onda će 17. januar 2011. biti najtužniji i najdepresivniji u ovoj godini.

Naučnici sa danskog univerziteta Northeastern i fakulteta za tehnologiju uradili su analizu 300 miliona tweetova koje su korisnici interneta objavljivali u protekle tri godine. Pronašli su ključne riječi i na osnovu njih načinili "prognozu".

Naveli su da je njihovo istraživanje pokazalo da je januar mjesec kada postoji najveći rizik od otpuštanja radnika, dok radnici daju otkaze krajem maja i početkom augusta, prenosi New York Post.

Također, istraživanje je pokazalo da se parovi najčešće zaručuju u februaru, a to se ponajprije može zahvaliti Danu zaljubljenih, 14. februara. Do prekida najčešće dolazi u ljetnom periodu, jer dečki i djevojke tada češće varaju svoje partnere. Također, zabilježeno je da se najviše žena porađa u julu, a najmanje prekida je zabilježeno tokom Božića.

No, da se vratimo na najsretnije i najnesretnije dane.

Prema "prognozama" naučnika u 2011. godini najnesretniji, odnosno najtužniji i najdepresivniji dan će biti 17. januar.

Psiholog Cliff Arnall je došao do matematičke formule koja dokazuje da je 17. januar najdepresivniji dan u godini. Naime, tog dana spajaju se faktori svojstveni depresiji, među kojima su pprekršena novogodišnja obećanja, nagomilani računi, strah od gubitka posla i sve to u kombinaciji sa hladnim vremenom i sivilom je sasvim dovoljno da se 17. januar proglasi najdepresivnijim.

No, ne brinite samo šest mjeseci kasnije čeka vas najsretniji dan u godini, a to je 17. juni.