lifestyle
210

Tuzlanskim "slanim morem" zaplivalo pet hiljada kupača

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sunčan dan i ugodna temperatura zraka bili su sasvim dovoljan razlog da brojni građani Tuzle, ali i Tuzlanskog kantona krenu put kompleksa panonskih jezera.

Manifestacijom pod nazivom Family Day danas je na Pannonici ozvaničen početak ljetne sezone, a do 13 sati tuzlanskim "slanim morem" zaplivalo je blizu pet hiljada kupača kojima je ove subote omogućen besplatan ulazak u kompleks.

Prema riječima direktora Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Tuzla Maida Porobića, ovaj kompleks svojim kupačima vrata je otvorio 1. juna, međutim zbog vremenskih uslova koji nisu baš išli na ruku tek danas je upriličena tradicionalna manifestacija Family Day kojom se i ozvaničava početak ljetne sezone.

"Family Day predstavlja tradicionalan način početka ljetne sezone. Riječ je o dvodnevnoj zabavi koju realiziramo sa našim partnerima, a program obogaćuje i ekipa sa kulturne scene našeg grada. Kada je riječ o posjetama, mi smo u proteklom periodu imali manje grupe do hiljadu gostiju, a danas bilježimo broj od blizu pet hiljada kupača. Želimo tokom cijelog ljeta biti dobri domaćini našim gostima iz cijele BiH, susjednih zemalja, ali i cijele Evrope", kaže Porobić za Klix.ba.

Sadržaj kompleksa, koji je sa radom počeo 2003. godine, pored tri slana jezera, upotpunjuju Sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, slani slapovi te nekoliko ugostiteljskih objekata.

"Naš plan rada za ovu ljetnu sezonu podrazumijeva puno dobre zabave za sve naše goste. Pored tri slana jezera nudimo i otvoreni fitness centar, slane slapove kao inhalacioni centar, dječiji vrtić, ali i ono što je najvažnije - brigu o zdravlju svih naših gostiju", nastavlja Porobić.

A jedan od najstarijih kupača u ovom kompleksu danas je bio 81-godišnji Duško Kitić. Kako nam kaže, od 2003. godine redovan je gost.

"Ovdje je jedan zaista prelijep ambijent. Ponuda je odlična za sve generacije, a i cijene su veoma pristupačne. Svake godine kupujem sezonsku ulaznicu za penzionere i vjerujte da je ovo jezero pravo blago za sve nas Tuzlake", kaže nam Kitić.

Njegov nešto mlađi sugrađanin, poznati interpretator sevdalinke i starogradske pjesme Safet Dedajić ističe da se lično uvjerio u ljekovitost vode koja se nalazi u jezerima.

"Sadržaja ima za sve posjetitelje, ali oni mene puno ne zanimaju jer ovdje uglavnom dolazim na dva do tri sata dnevno kako bih mogao iskoristiti ljekovita svojsta jezerske vode", izjavio je Dedajić.

Kada je riječ o cijenama ulaznica, one ostaju iste kao i prošle godine. Cijena redovne ulaznice radnim danima iznosi 3.50 KM, dok je vikendom za pola marke skuplja.

Povlašteni gosti radnim danima plaćaju 2.5 KM za ulazak, odnosno 3 KM u danima vikenda. Cijena ulaznica djeci do sedam godina iznosi 1.5 KM, odnosno 2 KM vikendom. I u ovoj sezoni u ponudi je poslijepodnevna ulaznica i ona je jednaka za sve dane u sedmici te iznosi 2 KM za odrasle osobe, a 1 KM za djecu.

"U odnosu na slične objeke u našoj zemlji mi ubjedljivo imamo najniže cijene uzmemo li u obzir šta sve nudimo", naglašava Porobić.

Prema trenutnim prognozama, građane Bosne i Hercegovine očekuje dugo i toplo ljeto, a ako se pomenuto i obistini, Porobić kaže da bi tuzlansko "slano more" trebalo posjetiti više od 500.000 gostiju.

"Mi smo prošle godine tokom dugog i toplog ljeta kojeg je sačinjavalo 70 dana imali 450.000 gostiju. Nadamo se da ćemo ove godine premašiti broj od 500.000 posjetielja, a jedini uslov je da imamo lijepo vrijeme", nastavlja Porobić.

Za one koji ne znaju, tuzlanska slana jezera, koja je od osnivanja do danas posjetilo blizu tri miliona gostiju, nalaze se u samom centru grada, svega nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga.