lifestyle
0

Strane valute koje ne želite imati u džepu

Sarajevo-x.com
Inflacija je je čudo jedno. Sjećate se prije 20-ak godina jugoslovenskih dinara, odnosno miliona i milijardi dinara? To su bila dobra vremena, svi smo bili multi-milioneri. Sada imamo konvertibilnu marku i skoro nikakvu inflaciju. No, da se ne razmećemo previše našom ekonomskom (ne)stabilnošću, evo nekih stranih valuta koje ne biste voljeli imati.

Somalija

Oficijelna valuta u Somaliji jeste somalijski šiling (SOS). Za jedan dolar ćete otprilike dobiti 1.388 šilinga. Koliko je inflacija malo ko zna. Poznato je da raste. Kao što je nekada bila njemačka marka platežno sredstvo kod nas, tako je američki dolar u Somaliji. Kada se desio slom vlasti i svega ostalog u Somaliji, 1991. godine, za sobom je povukao i sve ostalo uključujući i Centralnu banku i bankarski sistem.

Svjetska banka procjenjuje da je oko 80 posto somalijske novčane valute ili nezakonito štampana ili krivotvorina. Znate šta je bizarno u svemu tome? Novčanica od 1000 šilinga je najniža banknota koja je napravljena, dok šoljica čaja košta 500 šilinga.

Irak

Nova iračka valuta zove se novi irački dinar (NID). Inflacija je u aprilu bila 41 posto. Ako kojim slučajem zalutate u Irak, za jedan dolar dobit ćete 1.260 dinara.

Šta se desilo? Rat protiv terorizma, odnosno neutralizacija oružja za masovno uništenje, zapravo oslobađanje iračkog naroda. Kako god se zvalo počelo je u oktobru 2003. godine. Tada je i promijenjena valuta, jer se sa starih iračkih dinara smiješio Saddam Hussein. Od tada, godišnja inflacija u prosjeku iznosi 50%. Najveća je bila u januaru ove godine, čak 66%. No ako se stanje u zemlji ne smiri ni veći svjetski stručnjaci neće podići ekonomiju ove zemlje na noge, bez obzira na naftu koju posjeduju.

Sjeverna Koreja

Sjevernokorejski won (KPW) naziv je valute ove zemlje. Za jedan dolar, zvanično ćete dobiti 141 wona, no na crnom tržištu dolar vrijedi mnogo više i to 2500 wona.

Rast inflacije nije poznat, jer država diktira cijene svega u zemlji, a diktatura se brine da narod ne zna ništa više nego što oni misle da treba znati.

No ako pitate Kima Jong Ila, on će vam reći da je inflaciju zaustavio u omjeru jedan dolar za 2,16 wona, iako za to nema nikakve pozadine niti resursa koji bi mogli podržati takvo stanje. Tu se sva logika gubi, nema potrebe pričati o ekonomiji. Sjeverna Koreja je loša sa prirodnim resursima, nema izvoza i niko ne želi da u rukama ima sjevernokorejski won. Cijene su se počele manično penjati 2002. tako da je riža od tada poskupila za 550 posto.

Venecuela

Venecuelanska valuta je bolivar (VEB). Inflacija je negdje oko 20 %. Oficijelno za jedan dolar možete dobiti 2.150 bolívara, no u stvarnosti to je skoro duplo više, odnosno 4.110 bolivara.

Šta se desilo? Jednostavno, Hugo Chávez se desio. Zbog njegove kampanje nacionalizacije, kapital odlazi iz zemlje. Kako bi zaustavo dizanje cijena i "stabilizovao" ekonomiju, Chávez je objavio bizarne mjere kao što je zatvaranje svih onih koji povećaju najveću dozvoljenu cijenu, ukinuo je nule sa bolivara i tako ga učinio "snažnijim" (Da li vam je možda poznato skidanje nula sa novčanica?).