lifestyle
0

Sinoć otvoren Sarajevo Fashion Week Doncafe

Sarajevo-X
Prvo veče proteklo u izuzetnoj atmosferi i raspoloženju
Prvo veče proteklo u izuzetnoj atmosferi i raspoloženju
Sarajevo Fashion Week Doncafe otvoren je sinoć revijom "Moda bez granica" u Bosanskom kulturnom centru.

Svoje vrijeme ovom izuzetnom događaju, pored ljudi iz svijeta mode i dobrodošlih znatiželjnika, posvetili su i mnogobrojne osobe iz javnog, privrednog i političkog života naše zemlje, predstavnici medija, te pripadnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini.

Specijalni gosti, pripadnici diplomatskog kora, te i Međunarodnog kluba žena, nosili su tradicionalne nošnje iz dvadeset svjetskih zemalja, te su i na taj način predstavili svoje jedinstvene kulture i tradicije. Najveće je ovacije i najglasniji aplauz bez dvojbe privukao je gospodin Jan Doig koji je nosio kilt - tradicionalnu nošnju svoje domovine Škotske. Nošnje naše zemlje viđene na sinoćnjoj reviji zapravo su jedinstveni primjerci Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Ta činjenica govori sama za sebe.

Tražila se karta više, što samo po sebi nije iznenadilo organizatore koji su pod sloganom “Linija srca, života i budućnosti” s ponosom obilježili petu godišnjicu uspješnog postojanja, potvrdili svoju postojanost, ozbiljnost, te i ljubav prema pozivu koji su izabrali.

Zahvaljujući Sarajevo Fashion Weeku Doncafe Bosna i Hercegovina i njen glavni grad naredne sedmice biće centralna tačka Evrope, jer je bosanskohercegovačka modna scena razbila sve granice i barijere i ponovo okupila brojne ljubitelje mode, pruživši im ruku iskrenog prijateljstva.

Revija Tajlandske svile u interpretaciji mladih bh. dizajnera pod nazivom Azijska veza oduševljenoj je publici dala priliku da vide kreativne i nadasve zanimljive modele Adnana Hajrulahovića Haada, Ljubice Vujice, Ate Omerbašić, Ade Karišika, Svjetlane Balaban, Gordane Zucić, Amne Kunovac Zekić, Jasne Hadžimehmedović Bekrić, te i drugih mladih bh. stvaralaca.

Revijom holandskih dizajnera Jana Taminiaua, Percy Irausquin i Katrin Neyer, vrlo značajnih mladih umjetnika, čiji se radovi mogu naći i u izlozima modne kuće Colette, koje ja takođe oduševila publiku, i to ne bez razloga, završeno je prvo veče SFW 2005. Sve troje mladih stvaralaca mogu se pohvaliti zavidno visokim obrazovanjem. Stil Percya Irausquina nadasve je ženstven s ciljem da “ženu, prije svega, učini prelijepom”. Katrin, rođena u Austriji, ciljno kreira garderobu koja se može kombinirati sa raznim stilovima i nositi u različitim prilikama. Janova kolekcija inspirisana je ženskim siluetama i ukrašena dekorativnim vezom.

Zahvaljujući potpunom profesionalizmu koji su pokazali baš svi učesnici još jednom su organizatori dokazali da je Bosna i Hercegovina mala, ali bogata zemlja koja je svoje mjesto u svijetu mode uspjela naći i istaći i izazvati poštovanje i od onih koji sebe smatraju najvećima u ovom poslu.

Organizatori mogu obećati da će i naredne večeri za koje su, između ostalog, planirane revije domaćih modnih kuća “Borac”, sa novom linijom “Bosantino”, te “Telma”, “Zlatka Vuković”, kao i već afirmisanih imena u svijetu bh. modne scene, kao što su Jasna Hadžimehmedović Bekrić, Gordana Zucić, Amna Kunovac Zekić i drugi. Pored inostranih gostiju koji su prikazali i prikazivaće svoje kreacije, svoje su učešće u ovogodišnjem SFW uzele i brojne glasovite manekenke.