lifestyle
6

Rudarsko mjesto Picher postalo grad duhova: Nekada najbogatije mjesto iseljeno preko noći

Klix.ba
Američki rudarski grad Picher u Oklahomi izgleda poput grada duhova. Napušten je deceniju zbog zagađenja koje je nastalo nakon što su vršena rudarska iskopavanja bez prethodnih istraživanja.

Picher je niknuo doslovno preko noći 1913. godine nakon što je farmer pronašao cink na svojoj zemlji. U periodu od 1917. do 1947. godine ove rude je proizvedeno u vrijednosti od 20 milijardi dolara. Ali upravo nekontrolisano vađenje ove rude izazvalo je rušenje kuća i građevina, te zagađenje podzemnih voda. U studiji koja je objavljena 1996. godine utvrđeno je da 34 posto djece ima trovanje olovom.

Deset godina nakon toga stanovnicima je rečeno da moraju otići. Ostao je samo jedan stanovnik Gary Linderman koji je ostao kako bi pomogao ljudima u okolnim područjima i održao duh zajednice živim. Nažalost, i on je nedavno preminuo.

"Gary se borio da svoj grad oporavi iz prašine, ali nije imao saradnika. Želio je dokazati time što je ostao u gradu da time postoji šansa da grad preživi", napisala je fotografkinja Seph Lawless koja je objavila i knjigu sa fotografijama napuštenih mjesta u SAD-u.

Većina zgrada uništena je 2011. godine, ali dosta toga je ostala. Ljudi su ostavljali svoje stvari, garderobu, veš, djeca igračke i sl. Kao da je vrijeme stalo. Ulice su napuštene kao pustinja. Autorica je zaključila da fotografije predstavljaju zaboravljeno mjesto koje je sada i potpuno prazno.