Mirisne i ukusne
49

Recept za najmekše pecivo: Pamuk kiflice možete praviti u slanoj i slatkoj verziji

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ljubitelji domaćih peciva sigurno su čuli za čuvene pamuk kiflice. Ove popularne kiflice jedno su od najmekših peciva za čiju pripremu vam nije potrebno veliko kulinarsko umijeće .
Uglavnom se pravi u slanoj verziji, no uz dodatak više šećera i nadjeva poput krem namaza ili pekmeza, možete ih poslužiti i u slatkoj verziji.

Sastojci koji će vam biti potrebni za recept su:

  • jedan kilogram brašna (tip 500)
  • jedna kesica kvasca
  • jedna kašičica šećera
  • 400 mililitara mlijeka
  • dva jajeta
  • jedna kašičica soli
  • 150 mililitara ulja

Priprema:

Za početak ugrijte mlijeko i stavite ga u jednu veću posudu pa dodajte 100 mililitara ulja i umutite. Potom razdvojite žumanca od bjelanca i dodajte bjelanca u ovu posudu. Nakon toga dodajte kvasac i šećer te ponovo umutite. Smjesu ostavite nekoliko minuta, a za to vrijeme odvojite oko 800 grama brašna.

Kada ste to uradili, postepeno dodajte brašno i sol u posudu i miješajte. Tijesto mora biti ljepljivo. Nakon toga, mijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Radite to laganim pokretima kako bi tijesto ostalo mekano. Nakon toga, preostalim uljem nauljite tijesto i posudu u kojem će "odmarati".

Potom prekrijte tijesto folijom i ostavite na toplom mjestu minimalno oko sat vremena da tijesto naraste. Kada je tijesto spremno, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na komade.

Dok razvijate manje komade, ostatak tijesta prekrijte plastičnom folijom ili vrećicom kako se ne bi sušile. Tijesto razvaljajte u željeni obliku, a možete i filovati omiljenim nadjevom. Kada su kiflice spremne, stavite ih na tepsiju i prekrijte krpom. Za to vrijeme ugrijte rernu na 200 stepeni.

Neposredno prije pečenja, kilfice premažite žumancetom te ih posolite, a možete dodati i susam. Kiflice pecite na temperaturi od 180 stepeni nekih 15 minuta odnosno dok ne dobiju zlatno-žućkastu boju.