Tradicionalni slatkiš
1

Isprobajte ružice s čokoladnom kremom i lješnjacima: Nešto drugačiji recept Nene Svjetlanovića

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bh. food bloger Neno Svjetlanović na svom Instagram profilu podijelio je recept za nešto drugačije ružice, slatkiš koji je nezaobilazan na bajramskoj trpezi.

Svjetlanović je svojoj verziji ružica dodao čokoladnu kremu, koju je pritom sam napravio, a kako sam kaže "zadovoljan je kako je ova izvedba ispala".

"Obzirom da se ja ne mogu laktati s tetama koje ružice i ostale kolače prave čitav život, preostalo mi je da opet izvodim svoje karafeke. Ja sam zadovoljan prvom verzijom, vi slobodno malo podebljajte količinu čokoladne kreme ako budete pravili", poručio je u objavi.

U nastavku donosimo recept za Neninu verziju omiljenog slatkiša.

Sastojci: 500 g kore, 200 g puter, 300 g lješnjaka. Za agdu: 250 ml vode, 400 g šećer, 500 ml mlijeko. Za namaz: 120 g lješnjaka, (ispeći 180 c 15 min i oguliti), 130 g šećera u prahu, 2 kašike neutralnog ulja, 35 g kakao praha, 1 g soli, 100 g mliječne čokolade, 50 g kajmaka.

Priprema: Puter je potrebno istopiti i procijediti. Za agdu šećer i vodu kuhati 10 minuta pa dodati 500 ml mlijeka i ostacima od procijeđenog putera.

Za čokoladni namaz potrebno je ispeći lješnjake, oguliti ih, polovinu samljeti pa dodati otopljenu čokoladu, šećer u prahu, ulje, so. Na kraju kad se sve sjedini dodati slatki kajmak.

Polovinu lješnjaka potrebno je isjeckati, a ostatak samljeti pa sjediniti s 300 grama šećera. Potom kore premazati puterom i redati mješavinu lješnjaka. Na drugu i četvrtu dodati krem, a potom ih zarolati pa isjeći na komade debljine 2,5 centimetra. Kad se ispeku preliti ih hladnom agdom.