Iz njegove kuharice
0

Ideja za jednostavan ručak: Pripremite tjesteninu s piletinom po receptu Jamieja Olivera

N. O.
Screenshot/Facebook
Screenshot/Facebook
Recept za tjesteninu s piletinom Jamieja Olivera inspirisan grčkom kuhinjom može biti odlična ideja za vaš sljedeći ručak ili večeru jer zahtijeva samo nekoliko sastojaka.

Za pripremu ove ukusne pileće tjestenine potrebno je 10 minuta prije nego što je ostavite da se lagano kuha oko sat vremena.

Recept je objavljen u njegovoj kuharici "5 Ingridients Mediteranian".

Sastojci:

  • 1 kg pilećih karabataka

  • 600g makarona

  • 500g mješavine smrznutog nasjeckanog luka, mrkve i celera

  • 100g halumi sira

  • Dvije konzerve oguljenog paradajza

Dodatno: ekstra djevičansko maslinovo ulje, vinsko sirće, so i biber

Priprema:

Propržite karabatake u velikoj šerpi na jakoj vatri s 2 kašike maslinovog ulja, a zatim ih izvadite na tanjir. Dodajte smrznuto izmiješano povrće i omekšajte 5 minuta, a zatim vratite piletinu u šerpu s 2 kašike vinskog sirćeta i ostavite da se kuha.

Čistim rukama izmrvite paradajz, a zatim ulijte 1 konzervu vode. Pustite da provri, a zatim ostavite da odstoji na laganoj vatri 1 sat, ili dok piletina ne otpadne s kosti, povremeno miješajući. Kada istekne vrijeme, skuhajte tjesteninu u loncu s kipućom slanom vodom prema uputama na pakovanju, a zatim ocijedite.

U međuvremenu skinite svo pileće meso od kostiju i isjeckajte ga viljuškama, vraćajući ga u sos. Probajte sos i začinite po želji.

Za posluživanje, umiješajte tjesteninu u sos i naribajte veći dio halumi sira. Završite s 1 kašikom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i ostatkom halumija naribanog po vrhu.