Savjet stjuardese
63

Zašto nikad ne biste trebali zaspati prije nego što avion poleti?

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako želite znati kako nešto funkcionira u avionu, pitajte stjuardesu. One već dovoljno dugo lete da znaju sve trikove i savjete koji olakšavaju ovo iskustvo.

Stjuardesa Ale Pedroza objavila je na svom TikTok profilu video u kojem je objasnila zašto nikad ne biste trebali zaspati prije nego što avion poleti.

"Znam da putovanje može biti iscrpljujuće i ponekad samo želite sjesti u avion i odmah zaspati. Dakle, ne samo da nije dobro za vaše uši zaspati prije polijetanja, nego također želite zapamtiti da su sigurnosne informacije jedna od najvažnijih faza leta. Želite biti sigurni da ste potpuno svjesni i potpuno budni u slučaju nužde ili u slučaju da se morate evakuirati", objasnila je Ale.

Spavanje dok avion uzlijeće također vas može učiniti ranjivim na barotraumu uha i nećete biti budni da se suprotstavite tome. Gutanje i zijevanje tijekom penjanja i spuštanja može pomoći u rješavanju toga, prema klinici Mayo, ali ako ste se zaspali u svom sjedalu, nećete si moći pomoći.

Ale je također savjetovala ljudima da ne piju vlastiti alkohol tokom vožnje avionom te da ne hodaju bez obuće po avionu.