Putovanja
0

U ponudi turistički aranžman "Živi kao Mahatma Gandhi"

Klix.ba
Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi
Imate želju da živite jednostavnim životom? Turisti iz cijelog svijeta sada imaju priliku tako živjeti sedmicu dana, ali ne mogu očekivati nikakvu udobnost. Za noć će plaćati 11 eura, a zauzvrat će sedam dana živjeti kao Mahatma Gandhi u Indiji.

Posjetitelji će meditirati, naučiti kako da spremaju jednostavna jela i moći će potpuno zaboraviti na vanjski svijet na nekoliko dana.

Život kakvim je živio Mahatma Gandhi turisti će moći probati u njegovom ašramu u Indiji.

"Nadamo se da će doći ljudi iz cijelog svijeta", kaže Rajendra Khimani, jedan od zaduženih za ovaj projekt u blizini zapadnog grada Ahmedabada. Kada je završio svoje djelovanje u Južnoj Africi, vratio se u Indiju te je u ašramu proveo nekoliko ključnih godina kada su i nastale mnoge njegove ideje po kojima je postao poznat.

U bungalovu u kojem je tada živio Gandhi je odbio bilo kakav luksuz i udobnost te je živio jednostavnim i skromnim životom. Gosti koji dođu na ovo mjesto bit će zamoljeni da ostanu bar pet dana, a bit će obavezni i nositi odjeću kakvu su nosili Gandhi i članovi njegove porodice.

Gandhijeve ideje su izuzetno važne i žive i 65 godina nakon njegove smrti. On je u januaru 1948. godine ubijen u Delhiju, samo šest mjeseci nakon što je Indija ostvarila nezavisnost.

Posjetitelji Kochrab ašrama će morati slijediti sljedeća Gandhijeva pravila:

Ahimsa - nenasilje Satya - istinoljubivost Asteya - nema krađe Brahmačarja - samokontrola, uključujući i čistoću Aparigraha - nema imovine Sharirshrama - radi za svakodnevnu hranu Aswada - kontrola prehrane Sarvatra Bhayavarjana - neustrašivost Sarva Dharma Samantva - jednakost vjera Swadeshi - korištenje lokalnih dobara Sparshbhavana - ništa nije nedodirljivo